Balsavimas komitete įvyko antradienį po to, kai Europos Komisija pateikė savo vertinimą, jog šios dvi šalys įvykdė likusias sąlygas vizų režimui panaikinti. Spalio 7 d. numatytas viso Europos Parlamento balsavimas dėl šio sprendimo, kuris turėtų įsigalioti šių metų pabaigoje. Vizų tuomet nereikės šių valstybių piliečiams, atvykstantiems į Šengeno erdvę ne daugiau kaip trims mėnesiams. Šengeno zonai priklauso beveik visos ES valstybės, išskyrus Airiją bei Jungtinę Karalystę, taip pat Islandija, Norvegija ir Šveicarija.

Praėjusį gruodį ES panaikino vizų reikalavimus Makedonijos, Juodkalnijos ir Serbijos piliečiams. Kosovo, kurio vis dar nepripažįsta penkios ES valstybės narės, piliečiams atvykti į Šengeno erdvę vis dar reikia vizų.
Pilietinių laisvių komitetas 49 balsais už ir 2 balsais prieš patvirtino ataskaitą, kurioje rekomenduojama panaikinti vizų reikalavimus.

Ataskaitą parengė Tanja Fajon, europarlamentarė iš Slovakijos. „Siunčiame labai aiškią, teigiamą žinią Albanijos bei Bosnijos ir Hercegovinos piliečiams, kad esame pasirengę panaikinti vizų reikalavimus“, - sakė T. Fajon ir paragino ES valstybes nares kuo skubiau patvirtinti naująją tvarką.