„Turėtume įplaukas ir išlaidas struktūruoti taip, kad politikai namuose galėtų apginti būsimąjį Europos Sąjungos biudžetą“, - antradienį kalbėjo ES biudžeto komisaras Januszas Lewandowskis.

Pragmatiškiau žiūrėti pradėta, kai neseniai atliktas tyrimas parodė, kad daugelyje šalių narių mažėja gyventojų palankumas ES, o kai kurie vietiniai politikai pradėjo skųstis, kad jų šalies įnašas į bendrą ES biudžetą, siekiantį daugiau kaip 100 mlrd. eurų per metus, labai didelis.

Dėl ES atiduodamos sumos dydžio skundėsi kai kurie Nyderlandų politikai. Apie tai komisaras sakė: „Kalbant apie grynas pajamas, Nyderlandai yra viena iš daugiausiai prisidedančių šalių, ir į tai reikia atsižvelgti aptariant finansines perspektyvas, nes mes, žinoma, suprantame, kokios šiuo metų olandų politikų nuotaikos.“

2009 m. Nyderlandai į ES biudžetą įmokėjo daugiau kaip 2 mlrd. eurų, tai sudarė apie 0,36 bendrųjų nacionalinių pajamų. Pačią didžiausią sumą kasmet moka Vokietija, o daugiausia lėšų iš ES fondų gauna Rytų Europos šalys.

Ilgalaikis ES biudžetas galioja septynerius metus. Dabartinio daugiamečio biudžeto – ES žargonu vadinamo „finansine perspektyva“ – galiojimas baigiasi 2013 m. Derybos šiuo klausimu jau pagarsėjo kaip itin pagiežingos. Ir pagieža tik stiprėja, nes kiekviename derybų etape bandoma užprotestuoti Britanijai anksčiau suteiktą nuolaidą, Vokietija nebenori besąlygiškai sutikti būti pagrindiniu indėlininku, o ES išaugo iki 27 šalių, kurių kiekviena turi patvirtinti pasiūlytą biudžetą.

Oficialų biudžeto pasiūlymą J. Lewandowskis turėtų pateikti iki 2011 m. birželio pabaigos.