Jei šį pasiūlymą patvirtins valstybės narės ir Europos Parlamentas, televizorių gamintojai bus pirmą kartą priversti deklaruoti savo gaminių energetinį efektyvumą pagal A-G skalę.

Energijos efektyvumo ženklas turės būti aiškiai matomas ant pačių televizorių aparatų bei jų reklaminiuose skelbimuose, kur nurodoma aparato kaina. Naujoji prievolė turėtų padėti taupyti energiją ir mažinti CO2 išmetimus.

„Energetinis ženklinimas paskatins į rinką tiekti energetiškai efektyvius produktus, o tai svarbus indėlis siekiant Europos energijos efektyvumo, konkurencingumo ir klimato kaitos tikslų. Tuo pačiu jie taupys vartotojų pinigus“, - sakoma energetikos komisaro Guntherio Oettingerio pareiškime.

Europos Komisijos vertinimu, A klasės televizorius, lyginant su vidutiniu D klasės aparatu, per metus už elektrą gali sutaupyti apie 35 eurus. „Pats energiją taupantis gaminys yra šiek tiek brangesnis, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jūs sutaupote pinigų“, - sakė Komisijos atstovas spaudai.

Šaldytuvai, indaplovės ir skalbyklės ženklinami jau nuo 1992 m. Tačiau numatoma keisti reikalavimus ir jiems, nes šiuo metu apie 90 proc. ES parduodamų šių įrenginių priklauso pačiai aukščiausiai klasei, o prieš 18 metų tokių tebuvo 2 proc.

ES ketina išplėsti A-G skalę ir papildyti ją trimis naujomis klasėmis: "A+", "A++" ir "A+++". Jomis būtų ženklinami efektyvesni negu A klasės gaminiai, taip pat vietoje dabar naudojamos geltonos spalvos jie būtų žymimi žaliai.

A klasei priskiriami produktai, suvartojantys perpus mažiau elektros negu C klasės gaminiai arba 65 proc. D klasės produktams reikalingos energijos. Kiekvienos naujos, už A klasę aukštesnės kategorijos gaminiai turėtų naudoti po 30% mažiau elektros.

Šiuo metu nėra pagaminta efektyvesnių negu A klasės televizorių.