Pirmadienį duodama interviu „EUobserver“, Europos aplinkos agentūros direktorė Jacqueline McGlade teigė, kad tokių išmokų klausimas neišvengiamai bus aptartas spalio 18–29 d. Japonijos Nagoya mieste rengiamoje 190 JT valstybių aplinkos ministrų diskusijoje dėl pasaulio bioįvairovės išsaugojimo.

„Apie išmokas bus kalbama, tačiau pagrindinis klausimas – jų sumos“, - sakė ji. - „Iš ES pusės yra noras mokėti, tačiau klausimas kyla dėl patikrinimo sistemos (...), kuri leistų tvirtai teigti, kad, pavyzdžiui, štai šis miškas tebeauga“.

Tačiau kiti aukšti ES pareigūnai neseniai kaip tik išreiškė nenorą skirti daugiau pinigų besivystančioms šalims, o Belgijos flamandų aplinkos ministrė Joke Schauvliege tiesiai pareiškė: „Mes jų neturime“. Belgija šiuo metu pirmininkauja ES.

Kadangi globalinėse diskusijose daugiausia dėmesio skiriama kovai su klimato kaita mažinant CO2 išmetimus, praėjusią savaitę Niujorke vykusio susitikimo metu JT sekretorius Ban Ki-moonas perspėjo, kad politikai vis dar nesuvokia bioįvairovės mažėjimo reikšmės.

Neseniai paskelbti tyrimai rodo, kad rūšys nyksta svaiginančiu greičiu, maždaug 1000 kartų greičiau negu natūraliai; taip yra dėl žmonių veiklos, visų pirma dėl rūšių gyvenamosios aplinkos naikinimo.