„Į šį susitarimą įtraukta tokia sutartis dėl laisvos prekybos, kokios ES dar niekada buvo pasirašiusi“, - po susitikimo pareiškė H. Van Rompuy, pabrėždamas, kad lapkričio 11 d. numatytą ES ir Ukrainos viršūnių susitikimą turėtų vainikuoti „tikra sėkmė“, rašo „Novaja Europa“ portalas.

ES suinteresuota palaikyti gerus santykius su prie pat rytinės jos sienos esančia šalimi. Tačiau pastaruoju metu daugelis Ukrainos įvykių Briuseliui kelia nerimą. Pagrindinis dalykas – žmogaus teisių ir spaudos laisvės apsauga, dėl kurios susirūpinimą išreiškė Europos Tarybos parlamentinė asamblėja. Spaudos laisve besirūpinančios žurnalistų organizacijos pradėjo jausti spaudimą nuo Kremlių palaikančio Viktoro Janukovičiaus atėjimo į valdžią šių metų vasarį.

Be to, Ukraina jau seniai nesugeba susitvarkyti su krūva socialinių problemų, tarp jų ir narkotikų prekyba. Susirūpinimą kelia šalies sveikatos apsaugos sistemos būklė. Gyvenimo trukmė (ypatingai vyrų) Ukrainoje gerokai mažesnė nei Vakarų Europoje.

Šalies ekonomikai dabar taip pat nelengvas laikotarpis. Kad nebūtų sustabdytos šalies reformos, TVF liepos mėnesį pažadėjo skirti Ukrainai naują 15,15 mlrd. dolerių paskolą 29 mėnesiams.

Kaip skelbia „Novaja Europa“, ES neatidėliodama turėtų pasiūlyti Ukrainai stojimo į ES perspektyvas (tegu ir tolimas). Europa turėtų prisidėti prie Ukrainos vykdomų reformų, sumažinti dar netvirtai jos demokratijai kylančius pavojus ir padėti ją sutvirtinti. Be to, Ukraina yra Rusijos energijos tranzito į ES kelias, kuriuo atkeliauja apie 80% visų Europai reikalingų dujų. Vizito Briuselyje metu V. Janukovičius pažadėjo iki artėjančio ES-Ukrainos viršūnių susitikimo parengti „veiksmų planą“ dėl visų režimo tarp Ukrainos ir ES panaikinimo. O planuojamas pasirašyti asociacijos susitarimas leis Ukrainos ekonomikai palaipsniui integruotis į ES ekonomiką.