Surinkęs duomenis, kur, jo nuomone, buvo pažeistos procedūros ir nesuteikta galimybė apsiginti, V. Uspaskichas ketina 736 europarlamentarų akivaizdoje įteikti savo prašymą ir EP pirmininkui – Jerzy Buzekui.

„Dabar ruošiu visus pažeistus faktus ir pasistengsiu viešai paimti žodį ir įteikti J.Buzekui per posėdį, kad jis man atsakytų. Kad būtų 700 liudininkų. Nes aš per metus nesulaukiu jokio atsakymo dėl 3 savo kreipimųsi“, - Strarbūte myEP.lt sakė V. Uspaskichas. Jis pridūrė prašysiąs, kad EP pirmininkas jo nurodytus faktus patikrintų per mėnesį, jei tai nebus padaryta, jis ketina siųsti laiškus „į visas pasaulio ambasadas su prierašu, kad EP yra yra nedemokratinė ES institucija“.

„Siųsiu į fondus, įvairias struktūras, į Rusiją, kur „Memioralo“ organizacijai buvo įteikta Sacharovo premija, ginant žmogaus teises. Jie priima tokius prašymus ne tik iš Rusijos“, - kalbėjo europarlamentaras.

„Šiandien, pagal tai, kaip jie pasielgė su manim, kad PE neturi jokios moralinės teisės pamokslauti pasauliui apie žmogaus teises“, - kalbėjo politikas.
Jo imunitetas buvo panaikintas rugsėjo 7 dieną. Jo teisinio imuniteto panaikinimui plenarinėje sesijoje per balsavimą pritarė dauguma parlamento narių.

Prašė jau prieš metus

Lietuvos generalinė prokuratūra dar pernai liepą kreipėsi į Europos Parlamento vadovą, prašydama panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, kad Lietuvoje būtų galima toliau nagrinėti baudžiamąją bylą.

V.Uspaskichas kaltinamas baudžiamojoje byloje dėl opozicinės Darbo partijos "juodosios buhalterijos". DP įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. litų mokesčių.

Sunkiausias iš nusikaltimų, kuriais kaltinamas V.Uspaskichas - apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė - laisvės atėmimas iki 4 metų.

"Darbiečių" lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju daugiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje, kur buvo pasiprašęs prieglobsčio. 2007-ųjų rugsėjį V.Uspaskichas pats grįžo į Lietuvą.

2008 metais Seimas buvo panaikinęs politiko imunitetą, tačiau 2009-aisiais išrinktas į Europarlamentą jis vėl įgijo neliečiamybę.

V.Uspaskichas EP vadovams save yra pavadinęs "koordinuotos valstybės atakos auka".