Danielis Caspary, europarlamentaras iš Vokietijos, net pavadino tokius kinų produktus „krauju aptaškytomis prekėmis“ ir paragino Komisiją sustabdyti jų srautą. Tačiau ES plėtros komisaras Stefanas Fuele pareiškė, kad Komisija jau ne kartą yra iškėlusi šį klausimą ir dariusi spaudimą diplomatiniais kanalais.

„Komisija visiškai sutinka su Europos Parlamentu, kad Laogai (stovyklų) sistema visiškai nesuderinama su visuotinai priimtu žmogaus teisių suvokimu“, - sakė jis.

Jis pridūrė, kad labai sunku patikrinti, kurios būtent prekės buvo pagamintos Laogai vadinamose stovyklose, kurių, kaip manoma, Kinija turi apie 500.

Daugumą stovyklų gyventojų sudaro už smulkius nusikaltimus nuteisti asmenys, priversti dirbti, kaip skelbiama, nežmoniškomis sąlygomis. Be to, Pekinas tokiose stovyklose tarp narkomanų, prostitučių ir kišenvagių laiko ir politinius kalinius. Įkalinimo trukmė – iki ketverių metų.

Artėjant po kelių savaičių Briuselyje vyksiančiam ES ir Kinijos atstovų susitikimui, S. Fuele sakė, kad ES mieliau imasi „pozityvaus dialogo“ negu tiesioginio draudimo taktikos, tačiau užsiminė, kad tai gali ir pasikeisti.

„Turime pripažinti, kad yra ribos taikant metodą, kuris kol kas nesukėlė jokio Kinijos pozicijos pokyčio“, - sakė jis europarlamentarams. - „Komisija pasirengusi apsvarstyti tokias priemones kaip prekių, pagamintų naudojant kalinių darbą, pažeidžiant pagrindines žmogaus teises, importo uždraudimas“.

Kitos šalys jau nusprendė įvesti tokius draudimus. Viena iš tokių šalių yra JAV, nors įtakingi Kinijos intelektualai ir patys karts nuo karto pareikalauja uždaryti darbo stovyklas, kuriose, remiantis Kinijos darbo biuleteniu, Honkongo NVO duomenimis, kalinama apie 400 tūkst. kalinių.