„Mano supratimu, tikra skaitmeninė rinka yra rinka, kurioje efektyvi konkurencija užtikrina, kad piliečiai, vartotojai ir verslas nesusidurtų su labai besiskiriančiomis paslaugomis ar kainomis, kai kerta ES šalies sieną į kitą ES valstybė“, - iš anksto paruoštoje kalboje sako N.Kroes. Eurokomisarė šią kalbą parengė telekomunikacijų specialistų ir aukščiausių vadovų susitikimui, suorganizuotam Europos telekomunikacijų tinklų operatorių asociacijos.

Ji pridėjo, kad laikantis šio požiūrio, „nesaikingi“ tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai yra „pasenusi koncepcija“, ir į tai reikia žvelgti „išlindus iš savo dėžės“.

Pasak ES komisarės, kainų skirtumai tarp balso paslaugų, SMS žinučių ir duomenų perdavimo ES turėtų priklausyti tik nuo faktiškų sąnaudų teikiant šias paslaugas.

„Nustačiau pagrindinį tikslą pasiekti, kad tokia vientisa rinka Europoje pradėtų veikti“, - teigė N.Kroes.

N.Kroes taip pat pažymėjo, kad ji nebijos pasiūlyti naujų priemonių, kaip įveikti struktūrinius, ekonominius ir teisinius barjerus. Tačiau, pasak Reuters naujienų agentūros, N.Kroes žadėjo neįvesti naujų kainų „lubų“ (viršutinių ribos) tik tam, kad jos būtų įvestos.

„Nesiūlysiu naujo barjero arba tolimesnio dabartinių kainų lubų „karpymo“, nepridėdama nieko naujo. Tačiau noriu, kad skirtumas tarp tarptinklinio ryšio paslaugų kainų užsienyje ir vietinių paslaugų kainų valstybėse susitrauktų iki nulio“, - sakė ji.

Skambučiai atpigo 70 procentų

Pasak Reuters, N.Kroes pirmtakė, ankstesnės kadencijos ES komisarė Viviane Reding, šokiravo Europos telekomunikacijų rinką 2008 metais, nustatydama tarptautinių pokalbių, SMS žinučių bei duomenų perdavimo judriojo ryšio tinklais paslaugų kainų ribas.

Šį siūlymą pernai parėmė Europos Parlamentas.

Reuters primena, kad ankstesnėje EK kadencijoje dirbdama ES konkurencijos komisare, N.Kroes paskyrė milijardų eurų baudas bendrovėms, pažeidusias ES antimonopolinius įstatymus.

Nuo šių metų liepos 1 dienos Europos mobiliųjų telefonų bendrovės privalo nutraukti paslaugų teikimą savo klientams, jei per mėnesį suma, už kurią perduota duomenų naudojantis tarptinkliniu ryšiu, pasiekia 50 eurų (apie 173 litų), nebent jie būtų aiškiai sutikę mokėti daugiau.

Be to, didžiausia kaina, kurios viena telekomunikacijų bendrovė gali pareikalauti iš kitos už duomenų atsisiuntimą arba įkėlimą, buvo sumažinta nuo 1 euro (apie 3,45 lito) iki 80 euro centų (apie 2,76 lito) už megabaitą.

Pasak Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje, nustačius šiuos apribojimus, kitose Europos Sąjungos šalyse atostogausiantiems ar dirbantiems žmonėms yra lengviau išvengti netikėtai didelių sąskaitų už naršymą internete, e. laiškų siuntimą ir kitų mobiliojo telefono programų naudojimą.

Be to, liepos mėnesį didžiausia skambučio iš užsienio kaina buvo sumažinta nuo 43 (apie 1,48 lito) iki 39 euro centų (apie 1,35 lito) už minutę, o didžiausia skambučių, į kuriuos atsiliepta užsienyje, kaina - nuo 19 (66 lietuviškų centų) iki 15 centų (apie 52 lietuviškų centų) už minutę be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Be to, operatoriams nebebus leidžiama imti mokesčio iš kitose Europos Sąjungos šalyse viešinčių klientų už naudojantis tarptinkliniu ryšiu gautus balso pašto pranešimus.

ES pradėjo riboti mokesčius už tarptautinius skambučius 2007 metais, kai nustatė, kad jie buvo vidutiniškai keturgubai brangesni nei skambučiai šalies viduje ir kad jų tarifai įvairiose šalyse labai skyrėsi. Nuo to laiko skambučiai naudojantis tarptinkliniu ryšiu, palyginti su 2005 metais, atpigo 70 procentų.

Birželio mėnesį keturios didžiausios telekomunikacijų bendrovės pralaimėjo bylą dėl apribojimų panaikinimo.