„Atsakymas buvo neaiškus, bet mes nusprendėme tai aptarti susitikę artimiausiomis savaitėmis“, - trečiadienį žurnalistams sakė T. Basescu.

„Rumunija visuomet gins romų teisę laisvai judėti Europoje. Jie yra Europos piliečiai ir, kol nėra įrodymų, kad jie pažeidė įstatymus, romai turėtų naudotis tokiomis pačiomis teisėmis kaip bet kuris kitas Europos pilietis“.

Nuo liepos pabaigos, kai N. Sarkozy įsakė išardyti, pasak jo, nelegalias stovyklas, iš Prancūzijos deportuota daugiau kaip 1000 iš Rumunijos ir Bulgarijos atvykusių romų. Šis žingsnis sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir nesantaiką tarp Paryžiaus ir Briuselio.

„Pokalbis buvo taikus; galbūt mes abu daug gestikuliuojame... Mūsų santykiai draugiški“, - aiškino T. Basescu po to, kai rumunų spauda išplatino nuotraukas, kuriose abu prezidentai atrodė besikivirčijantys.
Bukareštas kol kas nepriėmė aiškios pozicijos romų klausimu, nenorėdamas supykdyti Prancūzijos, senos jų sąjungininkės.

„Atrodo, kad vienintelis sprendimas, siekiant integruoti gausiausią ir skurdžiausią Europos tautinę mažumą, yra strategija ES lygiu. Deportacijos gali būti tik „momentinis sprendimas“, - kalbėjo T. Basescu.

Iš 1,5 mln. Rumunijoje gyvenančių romų klajokliai yra tik apie 500 tūkst. Likusieji net nedeklaruoja savo tautybės. Klajoklių romų problema tai, kad jie neturi išsilavinimo ir darbo įgūdžių, sakė Rumunijos prezidentas.

Rumunijos parlamentas trečiadienį pasmerkė Prancūziją dėl šios vykdomų „rimtų žmogaus teisių ir laisvių pažeidimų“. Oficialiame pareiškime parlamentarai palaikė ES ketinimą paduoti Prancūziją į teismą.

Europos Komisija sprendimą, ar paduoti Prancūziją į teismą dėl ES teisės reikalavimų nesilaikymo, turėtų priimti rugsėjo 29 d.

Prie vienintelio N. Sarkozy remiančio Italijos premjero Silvio Berlusconi prisijungė ir Ispanijos premjeras Jose Rodriguezas Zapatero, teigdamas, kad romai nebuvo deportuojami vien dėl jų tautybės, o vykdytos priemonės neprieštarauja įstatymams: „Integracijos principų turi būti laikomasi, bet priemiesčių gyvenvietėse, kur trūksta sanitarijos ir saugumo, taip pat turi būti laikomasi ir viešosios tvarkos.“