„Jamalo dujotiekio susitarimas - 35 m. laikotarpiui, kai tuo tarpu mūsų visų – dešimčiai – penkiolikai. Aš irgi esu uždavęs klausimą (dėl Jamalo dujotiekio) energetikos komiteto pirmininkui, kad organizuotų klausymus, galbūt energetikos komisaras turėtų atsakyti į šį klausimą: kodėl vyksta tokie projektai, kai žinome, kad reikia kalbėti vienu balsu?“, - Strasbūre žurnalistams sakė Z. Balčytis.

Anot jo, minėta lenkų sutartis su rusais buvo derinama nuo sausio, tačiau EP apie tai nebuvo žinoma. Ketinimams iškilus į viešumą, Europos Komisija turi įvertinti šį susitarimą, todėl jo pasirašymas atidėtas kuriam laikui. Z. Balčytis pasakoja, kad Lenkijos europarlamentarai esą sutinka, kad jiems neturi būti taikomi dvigubi standartai, tačiau šio dujotiekio projektas – dvišalis Varšuvos ir Maskvos reikalas, nepaisant vilčių, kad ateityje energetikos sutartis su tiekėjais pasirašinės EK.

„Matomai, kad yra atskirų valstybių interesai, Vokietijos interesai, kada moka beveik trečdaliu pigiau už dujas nei Lietuva. Rusija tuo naudojasi skaldydama ES vienybę. Tikiu, kad bendri veiksmai ir solidarumas bus įgyvendintas praktikoje. Tam reikalingas laikas (...)tikiuosi, kad ateityje tokios diskusijos nebebus“, - sakė europarlamentaras.

Europos Parlamentas antradienį balsų dauguma pritarė reglamentui, kuris turėtų užtikrinti nenutrūkstamą dujų tiekimą visose ES valstybėse visų pirma viešosios įstaigoms ir gyventojams. Pagal jį neleidžiama nei ES šalims, nei jų institucijoms ar dujų bendrovėms apriboti dujų tiekimo ES vidaus vamzdynais. Sutrikus tiekimui, galės įsikišti ir ES.

Per trejus metus nuo reglamento įsigaliojimo vamzdynų operatoriai bei savininkai privalės užtikrinti galimybę tiekti dujų tiekimą per valstybių sienas abiem kryptimis. Numatant reversinio tiekimo pajėgumus, turės būti atsižvelgta ne tik į ekonominį aspektą, bet ir į tiekimo saugumą bei bendrą ES vidaus rinkos padėtį. Atskirais atvejais valstybės galės suteikti išimtį iš šios prievolės, jei ji kainuotų gerokai daugiau negu jos nauda tiekimo saugumui.