„Mes norime pagerinti teisinį bendradarbiavimą ir nusikaltimų tyrimo koordinavimą ES. Tam mums reikia geresnių instrumentų“, - antradienį sakė Belgijos teisingumo ministras Stefaanas De Clerckas. Jis kalbėjo seminare, organizuotame drauge su „Eurojust“, ES agentūra, padedančia prokurorams ir teisėjams spręsti tarptautines bylas ir išduoti ES arešto orderius.

Pagal Lisabonos sutartį ES prokuratūra „gali būti suformuota iš „Eurojust““, tačiau tik tada, jei sutinka visos valstybės narės.
Ši mintis nevienodai priimama ES šalyse. S. De Clerckas pripažino, kad šiuo klausimu kai kurios nacionalinės vyriausybės rodo „dar didelį nenorą“, o JK yra „pati balsingiausia“. Labiausiai jos priekaištauja dėl to, kad naujasis ES prokuroras galėtų nepaisyti nacionalinių tyrėjų ar netgi įsakyti jiems, pavyzdžiui, pradėti tardymą.

„Akivaizdu, kad judėti turime pamažu. Tačiau tikrovė rodo, kad tokios institucijos ir stiprūs įrankiai yra reikalingi. Belgija nesiekia niekam to primesti, tik ruošia dirvą tam, kad vieną dieną tai taptų įmanoma“, - paaiškino jis.

Ministro manymu, kova su tarptautiniu nusikalstamumu nebus efektyvi tol, kol įkalčių rinkimo procedūros atskirose šalyse bus skirtingos.

Tai, kad vis vien bus pereita prie „bendros teisingumo erdvės“, yra akivaizdu, sakė „Eurojust“ vadovas Aledas Williamsas, dirbantis prokuroru Britanijoje. ES arešto orderio schema jau veikia, o devynių valstybių grupė, vadovaujama Belgijos, pateikė pasiūlymą įdiegti „ES tyrimų orderį“. Šią iniciatyvą remia JK vyriausybė, tačiau jai priešinasi Airija ir Danija.

„Fair Trials“, Londone įsikūrusi nevyriausybinė organizacija, nagrinėjanti atvejus, kai pagal ES arešto orderius žmonės nekaltai uždaromi į kalėjimus užsienio šalyse, naujajame pasiūlyme įžvelgė krūvą trūkumų.

Tyrimų orderio galios bus platesnės negu specifinio arešto orderio, juo remiantis bus galima klausytis telefoninių pokalbių, stebėti banko sąskaitas, jis gali suteikti prieigą prie DNR duomenų bazių ir kitokių įkalčių, renkamų visai kitais tikslais.

„Yra ankstoka pereiti prie tokio įkalčių rinkimo metodo tarptautinėse bylose, kol nėra pakankamai veikiančių saugiklių. Ne tik pagrindinių žmogaus teisių srityje, bet ir kalbant apie policijos pajėgas ir išlaidas, kurių reikės tokiai sistemai išlaikyti“, - „EUobserver“ sakė „Fair Trials“ atstovė Catherine Heard.

Tuo tarpu Europos Komisija pareiškė, kad ji pirma išnagrinės galimybes reformuoti ir suteikti daugiau galių esamai kovos su sukčiavimu įstaigai („Olaf“), kurios užduotis yra saugoti ES finansinius interesus. Jei ir bus sukurta ES prokuratūra, tai tik daug vėliau.