Nuo TVT pradžios praėjus dešimčiai metų ir likus penkeriems metams iki galutinio termino 2015 m., daugelis jo tikslų – ypač vaikų ir motinų sveikatos gerinimo – dar neįgyvendinti, todėl manoma, kad šis susitikimas yra paskutinė galimybė paspartinti procesą visuotinio taupymo metu.

Europos Sąjungą susitikime atstovauja Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir Europos vystymosi komisaras Andris Piebalgs.

Jau savo rugsėjo 7 d. kalboje apie Europos Sąjungos būklę J. M. Barroso teigė, kad, norėdamas pasiekti TVT tikslus, besivystančių šalių rėmimui sieks paskirti papildomą milijardą eurų. Ši parama galėtų būti skiriama iš Europos vystymosi fondo (EVF) laisvų lėšų.

Tokių lėšų priskyrimą konkrečiai programai turi patvirtinti valstybės narės. Pinigai būtų skiriami toms besivystančioms šalims, kurios labiausiai stengiasi pasiekti numatytus rodiklius, o prioritetas suteikiamas tiems TVT tikslams, kurių pažanga lėčiausia.

Šaltinis Europos Komisijoje sakė: „Pagrindinė Komisijos perduodama žinia yra tai, kad padaryta didelė pažanga, tačiau ši pažanga netolygi ir nesubalansuota“, kalbant apie atskirus Tūkstantmečio tikslus bei atskiras šalis.

Elise Ford, su skurdu kovojančios organizacijos „Oxfam“ atstovė ES, sakė, kad Komisija, skatindama skirti papildomą finansavimą, „užtikrino, kad Europa šiame kovai su skurdu skirtame susitikime nepasirodo tuščiomis rankomis“. Vis dėlto, jos teigimu, ES vis dar skiria „gerokai mažiau, negu reikalinga, norint įgyvendinti TVT“. Ji sakė, kad visi lyderiai Niujorke turėtų prisiimti „asmeninius įsipareigojimus“, kad būtų įgyvendinti pagalbos pažadai.

2005 m. ES valstybės narės sutiko iki 2010 m. skirti 0.56% jų nacionalinių pajamų besivystančioms šalims padėti. Šiais metais skirtos pagalbos vidurkis yra apie 0.46%.