Pirmadienį „ClientEarth“ iškėlė bylą prieš Europos komisiją (EK) ES Bendrajame teisme Liuksemburge, kaltindami EK, kad ši neišplatino „dokumentų, kuriuose yra anksčiau neskelbta informacija apie plačiai paplitusio biokuro vartojimo neigiamą poveikį klimatui“.

Byloje, parengtoje kartu su „Transport and Environment“, Europos Aplinkos apsaugos biuru ir „BirdLife International“, kalbama apie prieštaringai vertinamą studiją apie biokuro naudojimą, kuria, šių keturių organizacijų teigimu, EK manipuliavo.

Balandžio mėnesį Tarptautinė maisto politikos tyrimų grupė (TMPTG) paskelbė studiją, kurioje buvo teigiama, kad ES biokuro politika sumažins anglies dioksido išmetimus. Tačiau vėliau atsirado nuomonių, kad studija paremta neteisingomis prielaidomis, pasiūlytomis EK energetikos departamento.

„Climate Earth“ sako nusprendusi iškelti bylą, kai nesulaukusi reakcijos į daug kartų siųstus laiškus šia tema.

„Komisija vykdo neskaidrią veiklą“, - kalbėjo Timas Grabielis, „ClientEarth“ teisininkas. - „Piliečiams nesuteikiama teisė dalyvauti priimant sprendimus, kurie įtakoja pagrindines klimato strategijas ir kurie paveiks ne tik jų, bet ir ateities kartų gyvenimus“.

Kovo mėnesį šios keturios aplinkosauginės grupės jau buvo iškėlę Komisijai panašią bylą dėl tam tikrų nepaviešintų dokumentų, nes paskutiniaisiais metais bloko biokuro politika itin atidžiai stebima.
ES reikalauja, kad iki 2020 m. mažiausiai 10% energijos kelių ir geležinkelio transportui būtų gaunama iš atsinaujinančių išteklių; biokuro gamyba nuo pat pradžių buvo laikoma pagrindiniu būdu sumažinti iškastinio kuro, daugiausiai kaltinamo dėl klimato kaitos, naudojimą.

Tačiau klaustukų vis daugėja. Neseniai paskelbta Pasaulio banko ataskaita teigė, kad dėl ES ir JAV biokuro politikos anksčiau maisto produktų auginimui skirtuose žemės plotuose Afrikoje ir kitose besivystančiose šalyse imta aktyviai auginti biokurą.

Kitos studijos pastebi, kad biokuro auginimo intensyvėjimas prisidėjo prie miškų nykimo.

Sprendimu šioms problemoms laikomas „antrosios kartos biokuras“, gaminamas iš atliekinių šiaudų bei medienos pramonės atliekų. Nors jau kalbama apie jo komercializavimą, tačiau gali praeiti keletas metų, kol šis gamybos būdas paplis pasaulyje.

„ClientEarth“ pirmadienį taip pat iškėlė atskirą bylą ES ministrų Tarybai, kaltindama ją nepaviešinus svarbių dokumentų.

Šios bylos susijusios su ES planais peržiūrėti priėjimą prie dokumentų reguliuojantį įstatymą. „ClientEarth“ teigimu, pataisos apribos piliečių galimybes pamatyti kai kuriuos ES dokumentus.