Pirmadienį didžiosios reitingų agentūros – „Fitch“, „Moody`s“ ir „Standard & Poor's“ – Europos finansinio stabilumo fondui (EFSF) suteikė AAA reitingą, nors periferinių valstybių narių skolos tebeauga.

Kalbėdamas Taline, ES ekonomikos komisaras Olli Rehnas sakė, kad kylantis Airijos obligacijų pelningumas jam nerimo nekelia.

„Visiškai pasitikiu Airija ir jos gebėjimu ryžtingai veikti bei užbaigti finansines pataisas ir būtiną bankininkystės ir finansinio sektoriaus restruktūrizaciją“, - sakė jis žurnalistams.

Airijos vyriausybė griežtai paneigė rinkoje sklandančius gandus, kad ji ketina kreiptis į EFSF.

Tačiau pirmadienį Airijos obligacijų pajamingumas tebeaugo, o šalies centrinio banko valdytojas Patrickas Honohanas perspėjo, kad šalis gali neįvykdyti įsipareigojimo iki 2014 m. sumažinti biudžeto deficitą iki mažiau negu 3% BVP.

Briuselis žinią, kad Airijai gali reikėti daugiau laiko, pasitiko šaltai. „Kalbama ne apie simpatijas, ne apie gailestingumą. (...) Kalbama apie Airijos prisiimtus įsipareigojimus“, - sakė Europos Komisijos (EK) atstovas.

Be to, EK skubiai paneigė Graikijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad gali būti pratęsta trejų metų trukmės pagalba Graikijai.
Atėnai 110 mlrd. eurų dydžio paskolą iš ES ir TVF užsitikrino dar gegužės 2 d., tačiau kai kurie baiminasi, kad vyriausybė, pasibaigus paramai, gali nesugebėti grįžti į rinką.

„Didysis klausimas – ar Graikijos skola bus restruktūrizuojama“, - „EUobserver“ sakė Carstenas Brzeski, vyriausiasis olandų „ING“ banko ekonomistas. - „Kol kas dar visiškai neaišku“. Jis pastebėjo, kad tokia nežinomybė sąlygoja aukštas šalies skolinimosi kainas.

EFSF suteiktas aukščiausias kredito reitingas reiškia, kad, jei kuri euro zonos šalies vyriausybė paprašytų pagalbos, per fondą bus galima pigiau gauti lėšų.

Euro zonos valstybių finansuojamas 440 mlrd. eurų fondas veiks kaip specialios paskirties įrankis, pagal poreikį išleidžiantis į rinką obligacijas ir taip surenkantis reikalingas lėšas. Esant poreikiui, Europos Komisija galėtų dar skirti lėšų fondui iš ES biudžeto, o TVF yra pažadėjęs paskirti dar 250 mlrd. eurų.