Gegužės mėnesį ES ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nusprendė Graikijai suteikti 110 mlrd. eurų paskolą trejiems metams su sąlyga, kad vyriausybė įdiegs griežtų ekonominių reformų paketą.
Praėjusį savaitgalį Graikijos dienraštis „Ta Nea“ pranešė, kad ES svarsto galimybę pratęsti pagalbą šaliai, nes investuotojai vis dar nerodo didelio susidomėjimo Graikijos obligacijomis.

Nepaisant nuo gegužės įvestų daugybės nepopuliarių reformų (mokesčių padidinimo, viešojo sektoriaus darbuotojų algų sumažinimo), sukėlusių tarptautines ovacijas ir protestus gatvėse, skaičiuojama, kad iki 2013 m. Graikijos skolos ir BVP santykis pasieks 150%.

Be to, „Ta Nea“ teigimu, aukščiausi ES pareigūnai mano, kad Graikijos vyriausybė nesuspės įgyvendinti visų susitarime su ES numatytų priemonių per paskirtą laikotarpį.

Praėjusią savaitę lankydamasis Europos sostinėse ir bandydamas susigrąžinti investuotojus, Graikijos finansų ministras George Papaconstantinou prisiekinėjo, kad vyriausybė jokiu būdu nerestruktūrizuos skolos.

Tačiau pastarųjų mėnesių taupymo priemonės tik paskatino recesiją, šalies ekonomika šiais metais sumažėjo 4%. Tai savo ruožtu stabdo vyriausybės pastangas sumažinti biudžeto deficitą nuo 13.6% BVP 2009 m. iki 8.1% BVP šiais metais. Šalyje dažnai vengiama mokėti mokesčius, tad pagrindinė problema – biudžeto surinkimas.

Airija nenori prašyti pagalbos

Antroji periferinė euro zonos šalis, Airija, taip pat traukia žiniasklaidos dėmesį. Vis dėlto šalies finansų ministras Brianas Lenihanas teigė, kad išlaidos šalies bankų gelbėjimui neprivers vyriausybės kreiptis į ES-TVF pagalbos fondą.

Nepaisant tvirtesnės nei Graikijos ekonomikos ir šiais metais vyriausybės pradėtų griežtų taupymo priemonių, krizė Airijos bankų sektoriuje davė pagrindo tokioms baimėms.

Rugpjūčio pabaigoje „Standard and Poor's“ reitingų agentūra sumažino šalies skolinimosi reitingus, o praėjusį penktadienį Airijos obligacijų pelningumas šoktelėjo iki 6% (kai metų pradžioje siekė 5%). Manoma, kad jis pakilo dėl „Barclays“ banko pranešimo, kad, jei situacija pablogės, Dublinui gali tekti ieškoti pagalbos iš šalies.