N.Sarkozy šį pareiškimą padarė po ketvirtadienį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo Briuselyje kuluaruose vykusių derybų su A.Merkel. Tuo tarpu kanclerės atstovas spaudai Prancūzijos prezidento teiginį griežtai paneigė.

"Kanclerė Merkel niekada nekalbėjo apie vadinamąsias romų stovyklas Vokietijoje - nei per viršūnių susitikimą, nei kuluaruose su Prancūzijos prezidentu. Ji jokiu būdu negalėjo kalbėti apie iškeldinimus", - sakoma vyriausybės atstovo Steffeno Seiberto pranešime.

A.Merkel iš pradžių palaikė N.Sarkozy poziciją, pareiškusi, kad ES teisingumo komisarės Viviane Reding išsakytas romų deportacijų iš Prancūzijos palyginimas su čigonų ir žydų persekiojimu per Antrąjį pasaulinį karą buvo "nevykęs".

G.Westerwelle taip pat pareiškė, kad V.Reding komentarai "visiškai nepriimtini".

"Vaizduoti Prancūziją toje pačioje šviesoje, kaip ir siaubingus Antrojo pasaulinio karo įvykius - visiškai nepriimtina, skausminga. Tikriausiai tai sukėlė Prancūzijos prezidento piktą reakciją", - sakė ministras.

Nicola Sarkozy
Prancūzija kelias pastarąsias savaites buvo kritikuojama dėl prieštaringai vertinamo N.Sarkozy užmojo deportuoti neteisėtose migrantų stovyklose gyvenančius romus į jų kilmės šalis - daugiausiai Rumuniją ir Bulgariją. Europos Komisija pagrasino dėl šios Paryžiaus politikos imtis teisinių sankcijų.

Vokietijos dienraščiai penktadienį užsipuolė N.Sarkozy dėl jo pasisakymo, o vienas laikraštis pareiškė, kad prezidentas elgiasi kaip "mažas vaikas".

"Užuot švelninęs retoriką dėl masinių romų deportacijų, Nicolas Sarkozy ES viršūnių susitikime elgėsi kaip mažas vaikas, kuris buvo užkluptas meluojant ir dabar irzliai tvirtinantis, jog sako tiesą", - rašo "Financial Times Deutschland".

Tačiau laikraštis pridūrė, kad "šiuo protrūkiu Sarkozy iš tikrųjų visiems padarė paslaugą".

"Jeigu jis būtų elgęsis diplomatiškai, romų problema Europos Sąjungoje tikriausiai būtų užgesusi", tačiau dabar Bendrijos lyderiai priversti konfrontuoti dėl jo veiksmų.

Dienraštis "Frankfurter Allgemeine Zeitung" tvirtina, kad eskaluodamas čigonų klausimą N.Sarkozy mėgina nukreipti dėmesį nuo Prancūzijos vidaus problemų.

"Vargu ar kuris prezidentas yra prasčiau pradėjęs (darbą) po vasaros pertraukos negu N.Sarkozy", - komentavo laikraštis.