Šie keturi vyrai buvo suimti 2003 m. kovo mėnesį, dabar vadinamą „juoduoju pavasariu“, kai Kubos vyriausybė ėmėsi represijų, kurių metu iš viso buvo suimti 75 žmonės. Tuomet ES nutraukė diplomatinius santykius su komunistų valdoma sala.

Nusileidusi tarptautiniam spaudimui, Kuba šių metų liepą paleido apie 50 politinių kalinių, tarp jų ir N. Hernandezą su trimis jo kolegomis. Šiuo metu jie gyvena tremtyje Ispanijoje.

J.Buzekas kalinių paleidimą pavadino „žingsniu teisinga kryptimi“. Jis paragino Kubos vyriausybę paleisti visus politinius kalinius.

ES ir Kuba atnaujino bendradarbiavimą 2008 m. po penkerius metus dėl politinių kalinių trukusios tylos. Tačiau N. Hernandezas teigė, kad ES neturėtų sušvelninti savo politikos, jei nori išlaikyti spaudimą Kubos vyriausybei.

„Mes perduodame Kubos žmonių žinutę Europos Parlamentui. Joje prašoma ES laikytis dabartinės pozicijos, nesitraukti iš jos, o jei reikia keisti poziciją, tai tik sutvirtinti ją. Bendra pozicija, kaip sakė Oswaldo Paya Sardinas, nėra Kubos žmonių priešas, tai jų draugas.“

Šių metų kovo mėnesį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, smerkiančią Kubą dėl žiaurios politinio kalinio Orlando Zapata Tamayo mirties, „kurios buvo galima išvengti“, kai jis mirė po 85 dienų bado streiko, kovodamas už kalėjimo sąlygų pagerinimą.