„Mes negalime nekreipti dėmesio į žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje, o Europos Parlamentas turi užtikrinti, kad ES lygiu būtų imtasi atitinkamų priemonių", - pažymėjo Laima Andrikienė, Žmogaus teisių pakomitečio vicepirmininkė, šiandien vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje pakomitečio delegacijos š. m. rugpjūčio 30 - rugsėjo 3 d. vizitui į Rusiją.

Misijos Rusijoje metu ji ir kiti pakomitečio nariai, įskaitant jo pirmininkę Heidi Hautala, turėjo išskirtinę galimybę susipažinti, kaip Rusijoje įgyvendinamos žmogaus teisės, apsilankydami Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo teisme bei stebėdami, kaip per opozicijos demonstraciją Rusijos valdžia sulaikė daugiau nei 70 taikių demonstracijos dalyvių Triumfalnaja aikštėje.
L. Andrikienė
Pirmoji bausmė, kurią dabar atlieka M. Chodorkovskis, baigiasi 2011 m., ir pagrindinis atsakingųjų už šią bylą tikslas - prailginti M. Chodorkovskio buvimą kalėjime, apriboti jo galimybes tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvauti 2012 m. vyksiančiuose Rusijos prezidento rinkimuose

Pusę dienos praleidusi M. Chodorkovskio teisme, L. Andrikienė teigė, kad nekyla abejonių, jog byla yra politizuota ir suklastota. Ji išreiškė didelį susirūpinimą dėl teismo proceso pažeidimų ir žeminančio elgesio su M. Chodorkovskiu ir P. Lebedevu. Pasak L. Andrikienės, pagrindinis tos dienos liudininkas atvirai teigė patyręs stiprų prokurorų spaudimą liudyti prieš M. Chodorkovskį.

„Pirmoji bausmė, kurią dabar atlieka M. Chodorkovskis, baigiasi 2011 m., ir pagrindinis atsakingųjų už šią bylą tikslas - prailginti M. Chodorkovskio buvimą kalėjime, apriboti jo galimybes tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvauti 2012 m. vyksiančiuose Rusijos prezidento rinkimuose", - teigė ji.

L. Andrikienė patikino, kad Europos Parlamentas akylai stebės šią bylą, ir M. Chodorkovskio byla, iškalbingas įstatymo „viršenybės" Rusijoje pavyzdys, bus aptariamas ir šiuo metu rengiamame Europos Parlamento pranešime dėl naujojo ES ir Rusijos partnerystės susitarimo.

„Jokios Rusijos Prezidento D. Medvedevo siūlomos modernizavimo iniciatyvos negali būti įgyvendintos, jei nebus teisinės valstybės, nebus garantuota įstatymo viršenybė Rusijoje", - teigė ji