EK prezidentas Jose Manuelis Barroso šį klausimą praeitą savaitę iškėlė Strasbūre, savo kalboje apie Sąjungos padėtį, apibūdindamas kaip tokių obligacijų įvedimas galėtų būti panaudotas naujiems Europos infrastruktūros projektams finansuoti.

Tačiau europarlamentarai, neseniai įkurto komiteto naujam daugiamečiam biudžetui nagrinėti, nariai suabejojo schemos naudingumu.

„Manau, tam, kad būtų įvestos obligacijos, mums reikėtų keisti ES sutartį“, - EK planais suabejojo socialistė europarlamentarė Jutta Haug, komiteto pirmininkė.

J. M. Barroso pasiūlymas neįtikino ir centro-dešiniojo Salvadoro Garriga Polledo, kuris rengia parlamento ataskaitą dėl būsimojo ES biudžeto 2014–2020 metams.

„Tokio kontroversiško klausimo kaip skola pateikimas svarstymui pernelyg atitraukia dėmesį. Jau ir taip bus sunku pasiekti konsensusą“, - teigė ispanas.

Šis pasiūlymas gali būti įrašytas į visų ES biudžeto finansavimo priemonių sąrašą, kurių bendrą koncepciją EK turėtų pateikti spalio viduryje, nors buvo planuota jas paskelbti dar šį mėnesį.
Biudžeto komisaras Januszas Lewandowskis ieško ir kitų mechanizmų, galinčių sumažinti tiesiogines valstybių narių įmokas į ES biudžetą. Buvo kalbama apie galimą ES aviacijos mokestį, finansinių sandorių mokestį ar „anglies kreditus“.