Izraelio kairiosios pakraipos dienraštis „Haaretz“ šiandien paskelbė, kad premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė praėjusią savaitę savo ambasadoriui Briuselyje Ranui Curieliui, bei savo pasiuntiniams valstybių narių sostinėse išsiuntinėjo raštą, pavadintą „Prasidedančių derybų Vašingtone panaudojimas Europos darbotvarkei atnaujinti“.

Rašte teigiama, kad ambasados turėti prašyti ES vėl peržiūrėti dar 2008 m. pateiktus Izraelio pasiūlymus gilinti diplomatinį bendradarbiavimą ir didinti Izraelio integraciją į vieningą rinką,
Po Izraelio įvykdytų atakų Gazoje 2009 m. pradžioje, grupė valstybių narių, tarp jų Belgija, Kipras, Graikija, Airija, Portugalija, Ispanija ir Švedija, pasipriešino bendradarbiavimo gilinimui, tačiau dabar Izraelis mano, kad dabar, rugsėjo 2 d. atnaujinus Vidurio Rytų taikos derybas, politinis klimatas pagerėjo.

„Mes visuomet buvome už ryšių tarp Izraelio ir visos ES stiprinimą bei glaudesnį institucijų dialogą, tiek Vidurio Rytų taikos proceso, tiek daugelyje kitų sričių – mokslo, aplinkos apsaugos ir kultūros srityse. Deja, kai kurios valstybės narės reikalauja susieti taikos procesą su ryšiais visose kitose srityse. Mes įsitikine, kad tokių sąsajų darymas nepadeda nei Izraeliui, nei pačiai ES, kuri yra proceso dalis“, - „EUobserver“ sakė Izraelio diplomatinis šaltinis.

„Konkretus atvejis buvo duomenų apsaugos klausimas, kai visos atsakingos institucijos patvirtino šį susitarimą, o Europos Komisija netgi investavo į bendrą su Izraeliu mokymų programą, ir šį procesą įklampino viena šalis, būtent Airija. Tai yra pavyzdys, kaip tokios sąsajos nepasitarnauja nei vienai pusei.“