„Jei viešint Italijoje man nutiktų nelaimingas atsitikimas, mano partneris net neturėtų galimybės spręsti, ar mane jungti prie gyvybę palaikančių aparatų“, – šį klausimą svarstant Europos Parlamente teigė 27 metus civilinėje partnerystėje išgyvenęs britų leiboristas Michaelas Cashmanas. Pasak jo, vienoje ES šalyje įgytų teisių turi būti paisoma ir kitose.

 „Pasinaudoję laisvo judėjimo ES teise, prarandame daugelį kitų teisių. Būdami Lenkijoje mes nebepripažįstami pora“, – tvirtina prieš 21-erius metus civilinę partnerystę su tos pačios lyties partneriu registravęs olandų europarlamentaras Cornelis de Jongas. Kai kurių europarlamentarų nuomone, homoseksualų šeimoms turi būti taikomas toks pats abipusio pripažinimo principas, kaip dabar taikomos ir prekėms ar paslaugoms. Tačiau tokiai nuomonei pritaria nei visi EP nariai.

„Kai kurios šalyse nepripažįsta gėjų porų ir turi tam teisę. Jei valstybė šį nepripažinimą taiko visiems, tai nėra diskriminacija, todėl šios diskusijos – laiko švaistymas“, – neabejoja Konradas Szymansky iš Lenkijos.

Už žmogaus teises atsakinga komisarė Viviene Reding teigė, jog sienos neturi riboti žmogaus teisių ir teisė laisvai judėti ir apsigyventi visoje ES teritorijoje turi reikšti galimybę „antroje valstybėje naudotis pirmoje turėtomis teisėmis“. Anot komisarės, „atsargiai judant į priekį, žingsnis po žingsnio besipriešinančios valstybės turės priimti bendras taisykles“.
V. Simonko

„Teisės aktų nuostatos nekelia abejonių. Jei gyvenate teisiškai pripažįstamoje santuokoje ar civilinėje partnerystėje šalyje A, jūs turite pamatinę teisę savo ir partnerio statusą perkelti į šalį B“, – reziumavo komisarė V. Reding.

LGL ragina įpareigoti valstybes

Tuo tarpu asociacijos „Lietuvos gėjų lyga“ vadovas Vladimiras Simonko įsitikinęs, kad tik  teisiškai privalomas tokių santuokų ir partnerysčių abipusis pripažinimas užtikrintų, kad santuoką ar partnerystę įregistravusios tos pačios lyties poros galėtų iš tiesų pasinaudoti pagrindiniu ES principu dėl teisės laisvai judėti.

„Lietuvos vyriausybė neturėtų ignoruoti šios problemos, nes vis daugiau mūsų šalies piliečių tuokiasi bei registruoja partnerystes su kitose ES šalyse gyvenančiais tos pačios lyties partneriais. Tokios „mišrios“ poros, turėdamos visas sutuoktinių arba partnerių teises kitoje ES valstybėje, Lietuvoje automatiškai praranda savo statusą. Valstybė tarsi netiesiogiai leidžia suprasti, kad „tokių“ porų indėlis į Lietuvos ekonominį bei socialinį gyvenimą yra nepageidautinas“, - e-laiške myEP.lt teigia V.Simonko.