2006 m. Irano teismas už neištikimybę šeimoje nuteisė šios šalies moterį Sakineh Mohammadi-Ashtiani mirčiai užmėtant akmenimis. Dėl tarptautinio spaudimo Irano valdžios institucijos atidėjo jos įvykdymą, kuris buvo numatytas 2010 m. liepos 9 d. Parlamentas griežtai smerkia S. Mohammadi-Ashtiani skirtą bausmę ir mano, jog užmėtymas akmenimis „negali būti pateisinamas ir priimtinas, kad ir kokiais faktais būtų remiamasi“. Europarlamentarai reiškia pasibaisėjimą dėl to, kad Iranas, taip pat tokios šalys kaip Afganistanas, Somalis, Saudo Arabija, Sudanas ir Nigerija vis dar taiko tokią bausmę, kuri akivaizdžiai pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus. Parlamentas ragina Iraną uždrausti šią „žiaurią ir nežmonišką“ bausmę, taip pat persvarstyti S. Mohammadi-Ashtiani bylą ir jai skirtą nuosprendį

Tuo tarpu apie kitą iraniečių kilmės moterį – Olandijos ir Irano pilietę Zahrą Bahrami, praėjusį gruodį sulaikytą Teherane surengtos demonstracijos metu, Irano valdžia iki šiol neteikia jokių žinių. EP „primygtinai reikalauja persvarstyti Z. Bahrami bylą, nedelsiant suteikti jai galimybę naudotis advokato paslaugomis ir konsuline pagalba, paleisti ją arba užtikrinti jai tinkamą teismo procesą“. EP taip pat ragina Vyriausiąją įgaliotinę užsienio reikalams ir saugumo politikai C. Ashton kartu su Irano valdžia spręsti Z. Bahrami sulaikymo klausimą.

Rugpjūčio mėn. aštuoniolikmetis Ebrahimas Hamidi nuteistas mirties bausme už tai, kad jis, būdamas tik 16 metų, tariamai atliko sodomijos veiksmus, nors nuteistasis teigia, kad jis prisipažino kankinamas. EP ragina Irano valdžią sustabdyti šios bausmės vykdymą ir reikalauja netaikyti mirties bausmės nepilnamečiams.