Pelės, žiurkės, jūrų kiaulytės, žiurkėnai, triušiai, šunys, katės, varlės bei nežmoginiai primatai galės būti naudojami bandymams tik tuomet, kai jie buvo tam tikslui užauginti. Benamiai ir sulaukėję naminiai gyvūnai bandymams negalės būti naudojami, nebent tai būtina siekiant apsaugoti žmonių arba gyvūnų sveikatą ar kitų gyvūnų gerovę, o norimų rezultatų negalima pasiekti kitaip. Kiekvienam bandymuose naudojamam šuniui, katei ir primatui turės būti sukurta individuali byla.

Bandymai su žmogbeždžionėmis bus draudžiami beveik visais atvejais. Tuo tarpu bandymai su kitais primatais bus leidžiami tik tuomet, kai moksliškai pagrįsta, jog norimų rezultatų negalima pasiekti naudojant kitas rūšis. Tokie bandymai gali padėti gydyti Alzheimerio, Parkinsono ir kitas neurodegeneracines ligas.

Direktyvoje bandymai suskirstyti į grupes pagal jų sukeliamą žalą ar skausmą gyvūnams – kuo bandymas žalingesnis ar skausmingesnis, tuo griežtesni jam taikomi reikalavimai. Bandymo metu turės būti naudojama kuo mažiau gyvūnų, taip pat sukeliama kuo mažiau skausmo, kančios, baimės ar ilgalaikio sužalojimo. Procedūros, susijusios su sunkiais sužeidimais, galinčiais sukelti stiprų skausmą, turės būti atliekamos taikant anesteziją. Tas pats gyvūnas galės būti antrąkart panaudotas bandymui tik tuomet, kai jo patiriamas skausmas ne didesnis negu vidutinis, ir tik po konsultacijos su veterinaru.

Leidimas bandymui galės būti suteiktas tik tuomet, kai nėra alternatyvos, leidžiančios gauti norimus rezultatus. Kai bandymo pabaigoje gyvūno nužudymas yra neišvengiamas, procedūra suplanuojama taip, kad ją atliekant būtų nužudoma kuo mažiau gyvūnų ir kad „būtų kuo labiau sutrumpintas gyvūno kančios laikas ir intensyvumas, kiek įmanoma užtikrinant neskausmingą mirtį“. „Gyvūnus turėtų žudyti tik kompetentingas asmuo, naudodamas gyvūnų rūšiai tinkamą žudymo būdą“, – pažymima direktyvoje.

Kiekvienas bandymams skirtų gyvūnų veisėjas, tiekėjas ir naudotojas turės įsteigti gyvūnų gerovės padalinį. Bandymus su gyvūnais atliekančios organizacijos bei laboratorijos turės būti nuolat tikrinamos, ar jose laikomasi šios direktyvos reikalavimų. Kasmet bus patikrinama bent trečdalis tokių organizacijų (dalis jų bus tikrinama iš anksto nepranešus), taip pat kiekviena organizacija, atliekanti bandymus su primatais.

Dėl šios direktyvos jau sutarta su ES Taryba. Šalys turės per dvejus metus pasirengti ją taikyti.