"Laikau tai neapykantos kurstymu", - Belgijos žydų organizacijų vadovas Maurice'as Sosnowski sakė dienraščiui "Le Soir".

Pasak jo, jeigu Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso  "jaučia esąs atsakingas dėl moralinių vertybių, kurioms jis atstovauja, jam derėtų nedelsiant atstatydinti De Guchtą".

Praėjusią savaitę Europos žydų kongresas pareikalavo, kad K.De Guchtas atsiprašytų ir atsiimtų savo komentarus, kurie nuskambėjo po vieno Vokietijos centrinio banko valdybos nario kontroversiško pareiškimo, kad "visiems žydams būdingas tam tikras genas".

"Dar kartą girdime piktinantį antisemitizmą, sklindantį iš aukšto Europos (Sąjungos) pareigūno lūpų", - sakoma Europos žydų kongreso pirmininko Moshe Kantoro pranešime.

Europos Komisija atsiribojo nuo komisaro pasisakymo, argumentuodama, kad jis išsakė tik savo asmeninę nuomonę, jokiu būdu neatspindinčią ES pozicijos dėl Artimųjų Rytų taikos proceso.
K.De Guchtas apgailestavo dėl jo žodžių interpretacijos, tačiau sakė nenorėjęs įžeisti žydų.

Rugsėjo 2 dieną duodamas interviu flamandų radijo eteryje, K. de Guchtas, buvęs Belgijos užsienio reikalų ministras, skeptiškai pasisakė apie tą pačią dieną prasidėjusias tiesiogines Izraelio ir Palestinos derybas.

„Nereikėtų nuvertinti žydų lobistų JAV Kongrese“, - belgų spauda cituoja de Guchtą. - „Taip pat nenuvertinkite ir vidutinio žydo, negyvenančio Izraelyje, nuomonės“, kuris, jo teigimu, vadovaujasi „įsitikinimu, jog jis teisus“.

„Nelengva net su santūriu žydu palaikyti racionalų pokalbį“, - pareiškė de Guchtas.