Europarlamentaras teigė, kad yra "daugybė faktų", įrodančių, kad jis persekiojamas dėl to, kad yra tautinių mažumų atstovas.

"Pagal Europos ekstradicijos konvencijos 3 straipsnį Rusijoje turiu oficialų politinio persekiojimo aukos statusą – pranešėjas šį faktą ignoruoja. Byla buvo pradėta ne paprastos policijos, bet korumpuoto ir politizuoto Lietuvos saugumo departamento (buvusios KGB). Kaip oficialiai paliudijo šio departamento 4 skyriaus viršininkas, tai Lietuvos Parlamento pirmininkas neoficialiai susisiekė su Departamento vadovu ir įsakė pradėti Darbo partijos puolimą – šis oficialus liudijimas taip pat ignoruojamas. Be to, Valstybės saugumo departamentas bandė mane neteisėtai pagrobti nakties metu", - taip sakoma V.Uspaskicho išvakarėse išplatintame laiške kolegoms europarlamentarams. Šią kalbą V.Uspaskichas bandė perskaityti ir prieš balsavimą, tačiau jį nutraukė posėdžio pirmininkas nurodęs, kad europarlamentarui buvo suteiktas žodis išimties tvarka, o ne teisė sakyti kalbą.

Skųs Teisingumo teismui

"Per savaitę-pusantros bandysiu parengti skundą Europos Teisingumo Teismui Liuksemburge", - BNS sakė V.Uspaskichas, Europos Parlamentui priėmus jam nepalankų sprendimą.

"Neigiamai", - V.Uspaskichas atsakė į klausimą, kaip vertinantis tokį EP sprendimą, - "EP nesilaikė savo paties reglamento ir nesudarė galimybės pasiruošti gynybai, aš tik kelios valandos prieš sužinojau, kad šiandien bus balsuojama, į sprendimą neįtrauktas nei vienas mano argumentas".

Darbo partijos lyderis sakė, jog sprendimas panaikinti jo imunitetą atitrauks jį tiek nuo darbo Europarlamente, tiek nuo partijos reikalų - o toks, V.Uspaskicho žodžiais, ir buvęs jo oponentų tikslas.

"Žinoma, trukdys, reikės dalyvauti teismo posėdžiuose, tai atims laiką, ir nuo EP darbo, ir nuo Darbo partijos, toks ir buvo mano oponentų tikslas", - sakė europarlamentaras.

Europarlamentaro V.Uspaskicho teisinio imuniteto panaikinimui plenarinėje sesijoje per balsavimą pritarė dauguma parlamento narių.

Prašė jau prieš metus

Lietuvos generalinė prokuratūra dar pernai liepą kreipėsi į Europos Parlamento vadovą, prašydama panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, kad Lietuvoje būtų galima toliau nagrinėti baudžiamąją bylą.

V.Uspaskichas kaltinamas baudžiamojoje byloje dėl opozicinės Darbo partijos "juodosios buhalterijos". DP įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. litų mokesčių.

Sunkiausias iš nusikaltimų, kuriais kaltinamas V.Uspaskichas - apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė - laisvės atėmimas iki 4 metų.

"Darbiečių" lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju daugiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje, kur buvo pasiprašęs prieglobsčio. 2007-ųjų rugsėjį V.Uspaskichas pats grįžo į Lietuvą.

2008 metais Seimas buvo panaikinęs politiko imunitetą, tačiau 2009-aisiais išrinktas į Europarlamentą jis vėl įgijo neliečiamybę.

V.Uspaskichas EP vadovams save yra pavadinęs "koordinuotos valstybės atakos auka".