Norėdami užpildyti kiek galima daugiau iš 736 Parlamento vietų, EP politinių frakcijų lyderiai pasiūlė paskirti baudą tiems europarlamentarams, kurie drįs praleisti 3 valandų trukmės kalbą ir diskusijas.
Šis frakcijų vadovų sprendimas buvo elektroniniu paštu nusiųstas vienos iš mažesniųjų frakcijų nariams: „Norint užtikrinti, kad kalbos apie Sąjungos padėtį metu dalyvautų kiek įmanoma daugiau parlamentarų, buvo nuspręsta naudojant elektroninę sistemą diskusijos metu tris kartus patikrinti, ar narys dalyvauja posėdyje“,- rašoma jame. „Faktiškai tai reiškia, kad kalbos apie ES padėtį metu bus 3 kartus atliktas vardinis patikrinimas. Nariai, kurių nebus vietoje per 2 iš 3 patikrinimų, gaus piniginę baudą.“

Šis sprendimas bus tikslinamas šiandien, pirmadienį, per EP prezidento Jerzy Buzeko ir 14 EP viceprezidentų susitikimą. Greičiausiai bauda sieks ketvirtadalį parlamentaro vienos dienos dienpinigių (europarlamentarai kasdien gauna 298 eurus už dalyvavimą posėdžiuose ir balsavimą).

„EUobserver“ šaltinis Europos Parlamente teigia, kad šiuo atveju panaudota jau egzistuojanti baudų už posėdžių nelankymą sistema, pagal kurią europarlamentarai, kurie plenarinių posėdžių metu nebūna savo vietose bent per pusę vardinių patikrinimų, savaitę negauna pusės dienpinigių sumos.