“2007-aisiais Europos pasienyje buvo konfiskuota 2,5 mln. falsifikuotų vaistų. Lyginant su 2005-aisiais, šis skaičius išaugo beveik keturgubai – 384 proc. Iš 13-os duomenis teikiančių valstybių narių, 7-ios pranešė apie falsifikuotų vaistų paplitimą teisėtuose tiekėjų tinkluose. Skaičiuojama, kad kasmet dėl šalutinio vaistų poveikio Europos Sąjungos (ES) šalyse miršta iki 197 tūkst. žmonių. Šie grėsmingi skaičiai rodo, kad būtina kur kas atidžiau pažvelgti į tokias problemas kaip medikamentų falsifikavimas bei farmakologinio budrumo stoka”, - penktadienį Europos Parlamento Informacijos biuro surengtame seminare atkreipė dėmesį Europos Parlamento narė R.Morkūnaitė, sakoma parlamentarės pranešime spaudai.

„Prieš kelis metus Europoje plačiai nuskambėjo „Vioxx“ istorija – paaiškėjo, jog šis artritą gydantis vaistas sukelia kraujagyslių ir širdies ligas. Šis pavyzdys dar kartą įrodė, kad dabartinė sistema, skirta vaistų poveikiui stebėti ir pranešti apie nepageidaujamos šalutinės reakcijos atvejus, yra nepakankamai efektyvi bei neapsaugo ES gyventojų“, – tikina R.Morkūnaitė.

Šiuo metu galiojantys ES teisės aktai numato, kad leidimą gaminti ir platinti vaistus farmacijos įmonė gali gauti pateikusi vieną paraišką Europos vaistų agentūrai arba abipusio pripažinimo būdu, kuomet naują produktą įvertinusios vienos šalies atsakingos institucijos suderina jų gamybą su kitomis Bendrijos narėmis.

Balsavimai tiek dėl vaistų falsifikavimą, tiek dėl farmakologinį budrumą reguliuojančių teisės aktų pataisų EP turėtų vykti rugsėjo arba spalio mėnesiais, o Europos Taryba savo poziciją šiais klausimais pareikš gruodį.