Taisyklių pakeitimo projektą, griežtesnį negu birželį valstybių narių paramos sulaukęs Europos Komisijos tekstas, pateikė Edita Bauer, centro-dešinioji europarlamentarė iš Slovakijos, ir Anna Hedh, centro-kairioji iš Švedijos.

Europarlamentarės siekia platesnio prekybos žmonėmis apibrėžimo, greta priverstinio darbo ir prostitucijos įtraukiant ir priverstinį elgetavimą, argumentuodamos, kad ši „moderni vergijos forma“ žmonėmis prekiaujančioms gaujoms leidžia išnaudoti tūkstančius pažeidžiamų moterų ir vaikų.

Europarlamentarių pasiūlyme taip pat numatomos griežtesnės bausmės už prekybą žmonėmis – nuo 6 iki 12 metų laisvės atėmimo, vietoje Komisijos siūlytų 5–10 metų. Taip pat jos rekomenduoja konfiskuoti nuteistų prekiautojų žmonėmis turtą ir pelną bei panaudoti juos teikiant pagalbą aukoms.

Kompromisinis susitarimas

Europos Parlamento priimtas nutarimas tampa pagrindu deryboms su Ministrų taryba, siekiant galutinio kompromisinio susitarimo dėl naujų taisyklių. Galutinis Europos Parlamento balsavimas numatytas lapkričio mėnesį.

Jungtiniame komitetų susitikime taip pat aptartas pasiūlymas patvirtinti visoje Europoje galiojantį apsaugos dokumentą, kuris gintų aukas nuo smurto namuose.

Europarlamentarai svarstė pačių parengtą projektą, nepaisydami tarp Komisijos ir Ministrų tarybos nuo birželio tebesitęsiančių teisinių ginčų dėl teisinio šių pakeitimų pagrindimo.