Lietuva, Kipras, Graikija, Airija, Italija, Liuksemburgas ir Ispanija priešinasi Komisijos planams, teigdamos, kad jie nesuderinami su ES teise. Per ETT posėdį gegužės mėnesį Ispanija – tuo metu pirmininkavusi ES – ir Europos Parlamentas teigė, kad Komisijos pasiūlymas visiškai nepriimtinas, vadindamos jį „nesubrandintu ir neišbaigtu“, teigia šaltiniai.

EP pareiškė, kad per anksti diskutuoti apie vieningą patentų teismą, kol europarlamentarai nespėjo patvirtinti Bendrijos patento taisyklių projekto, be to, pareiškė, kad nacionaliniams parlamentams irgi reikėtų suteikti galimybę nuspręsti, ar siūlomas teismas neprieštaraus jų konstitucijoms.
14 šalių, tarp jų Prancūzija, Vokietija, JK ir Belgija, perėmusi pirmininkavimą iš Ispanijos, gina Komisijos planus, teigė susijęs šaltinis.

Nacionalinių teismų kompetencijų perdavimas siūlomam ES patentų teismui – pati didžiausia kliūtis, kaip ir Lisabonos sutarties sustiprintas europarlamentarų vaidmuo. Taip pat abejotinas yra Briuselio įtakos dydis Miunchene veikiančiam Europos patentų biurui, kuris nėra ES institucija, ir kurio keli pareigūnai yra ne iš ES.

Faktai
Pirmieji politiniai žingsniai vystant ES bendrijos patentą prasidėjo 2003 m. kovo mėn., bet procesui nuolat kliudė techniniai ir teisiniai trukdžiai. Per Prancūzijos pirmininkavimą ES 2008 m. vėl buvo grįžta prie šios temos ir tuomet tikėtasi, kad patento klausimai bus įtraukti į „Smulkiojo verslo aktą“ (SVA).
Tačiau paaiškėjo, kad vertimo subtilybių skirtumai yra neįveikiami, taigi Prancūzijos pasiūlymas susidūrė su „teisinėmis kliūtimis“, nepaisant visuotinio sutarimo, kad greita reforma būtina. Vidaus rinkos komisaras Michelis Barnier praėjusį mėnesį pateikė pasiūlymą, kaip išeiti iš vertimo aklavietės, šis žingsnis buvo pagarsintas kaip pirmasis akmuo į tiesiamo kelio ES patentui grindinį.
Šiais metais Europos Komisija jau yra paskelbusi, kad sieks iš ES valstybių narių gauti leidimą parengti susitarimą dėl vieningos patentų bylų sistemos, leidžiančios įsteigti teismą, kurio jurisdikcija apimtų visus Europoje egzistuojančius patentus, ir kurti būsimą Bendrijos patentų sistemą.Tačiau praėjusią savaitę iš Europos teisingumo teismo nutekėjo informacija, kad, teismo nuomone, siūlomas vieningo patentų teismo steigimas nesuderinamas su ES Sutartimi.