C. Ashton, Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) vadovė, ruošiasi atskleisti kandidatus į 31 ES ambasadų misijų vadovų ir misijų vadovų pavaduotojų vietą, taip pat į 80 aukštesniųjų diplomatinių postų ir maždaug 20 aukščiausių EIVT administracijos darbuotojų.
Anot „EUobserver“, pirmąjį 31 kandidatą į pareigūnus, dirbsiančius svarbiose misijose Brazilijoje, Kinijoje, Gruzijoje, Japonijoje ir Pietų Afrikoje, ji planuoja paskelbti grįžusi iš vizito Kinijoje rugsėjo 5 d.

Kita kandidatų porcija, tarp jų ir naujasis misijos Baltarusijoje vadovas bei vadovų pavaduotojai Etiopijoje, Indonezijoje ir Palestinos teritorijoje, bus žinoma ne anksčiau kaip lapkričio mėnesį. Kol kas neaišku, kada bus paskelbti kandidatai į apie 20 administracinių pozicijų. Tačiau p. Ashton yra nusistačiusi galutinį gruodžio 1 d. terminą, kad EIVT pradėtų savo veiklą minint simbolinę vienerių metų sukaktį nuo Lisabonos sutarties įsigaliojimo.

ES parlamentas jau prieš vasaros atostogas pasinaudojo Lisabonos sutarties suteiktomis galiomis, bandydamas spausti C. Ashton, kad ši jam suteiktų tam tikrų privilegijų, pavyzdžiui, teisę iškviesti būsimuosius ambasadorius pokalbiui bei pritarti ar nepritarti EIVT metiniam biudžetui.

Pagal Lisabonos sutartį europarlamentarai privalo teisiškai patvirtinti ES institucijų darbuotojų bei biudžeto paskirstymo pakeitimus. Tik tada p. Ashton galės samdytis naująją komandą.