Pribloškiantys praėjusią savaitę paskelbti „Eurobarometro“ duomenys, rodantys kad ES institucijų palaikymas mažėja visame kontinente, yra susiję su ekonomine krize, interviu Italijos dienraščiui „Corriere della Sera“ teigė J.M. Barroso. Jo manymu, „normalu“, kad tokiu laiku piliečių pasitikėjimas krenta.

Gegužės mėnesį atlikto ir praėjusią savaitę paskelbto tyrimo duomenimis, mažiau negu pusė Europos piliečių (49%) mano, kad jų šalies narystė ES yra „geras dalykas“, – tai žemiausias procentas per 7 metus; tuo tarpu pasitikėjimas bloko institucijomis nukrito iki 42%, tai šešiais procentais mažiau negu 2009 m. rudenį.

„Pripažįstu, kad, norėdami didinti piliečių ir vartotojų pasitikėjimą, privalome daugiau dirbti kartu. Bet taip pat noriu pasakyti tiesą: neišspręsime šių problemų tol, kol kiekviena tauta nepradės laikyti Europos projekto savu“, - sakė portugalų politikas. - „Tiesą sakant, dabar to nėra. Kai viskas gerai, tai jų pačių nuopelnas, o kai situacija ima blogėti, tai jau Briuselio kaltė“, - pridėjo jis.

Komisijos vadovas gynė euro įvedimą, vadindamas jį „nepaprasta sėkme“, ir pabrėžė, kad nė viena iš ES šalių nebūtų atlaikiusi finansinės krizės vien su savo nacionaline valiuta.

„Be euro ir vidinės rinkos nė viena iš valstybių narių nebūtų sugebėjusi iškopti iš krizės (...) visos vyriausybės dabar turėtų ginti eurą“, - sakė jis.

Kalbėdamas apie JAV prezidento Baracko Obamos reikalavimą stiprinti Europą, J.M. Barroso pastebėjo: „Labai svarbu, kad tokį prašymą gauname iš užsienio, iš vieno svarbiausių mūsų partnerių“.
„Įsivaizduokite, jeigu Prancūzija, Vokietija ar Italija globalėjančiame pasaulyje turėtų tvarkytis pačios. Jos negalėtų apginti savo interesų“.