Šiuo klausimu keli skirtingų frakcijų EP nariai domėsis rugsėjo antrą savaitę Strasbūre besirenkančioje plenarinėje sesijoje, jie užduos klausimą Europos Komisijai.

Pasak minėtų europarlamentarų, direktyva dėl Sąjungos piliečių ir jų šeimos narių teisės laisvai judėti ir gyventi valstybių narių teritorijoje turėtų būti taikoma ir tos pačios lyties susituokusioms arba įregistravusioms civilinę partnerystę poroms, kurios keliasi į kitą valstybę narę.

Europos Vadovų Taryba pernai gruodį patvirtino naują daugiametę Stokholmo programą 2010–2014 metų laikotarpiui. Joje pabrėžiama, kad ES piliečių ir šeimos narių teisė į laisvą judėjimą Sąjungos teritorijoje yra vienas iš kertinių principų,

Europarlamentarų teigimu, Europos Komisijos siūlomame Stokholmo programos plane nėra pasiūlymo dėl konkrečių veiksmų, kaip gali būti įgyvendinta ši konkreti laisvė.

„Ar galima daryti išvadą, kad Komisija mano, jog tos pačios lyties partnerių teisių padėties gerinimas nėra skubus klausimas ir jo sprendimą galima atidėti net iki 2014 metų?“, - klausia EP nariai.

Jie taip pat klausia, ar Europos Komisija žino, kad Europoje gyvenantys tos pačios lyties asmenys, ypač susituokę arba įregistravę civilinę partnerystę, gali susidurti su tiesiogine arba netiesiogine diskriminacija dirbant, studijuojant ir keliaujant Europos Sąjungoje.