"Baisu, baisu, kas čia vyksta. Pamačiau, kaip gražūs Rusijos Konstitucijoje parašyti žodžiai apie susirinkimų laisvę atrodo praktiškai", - sakė L.Andrikienė.

Anot jos, prieš valandą atvykus netoli Triumfo aikštės, kur vyksta opozicijos mitingas, buvo pilna milicininkų ir specialios paskirties pajėgų OMON pareigūnų.

"Daug mašinų su užrašu "Liudi" ("Žmonės" - BNS)", - pasakojo europarlamentarė.

Vaizdas jai priminė 1991 metų sausio įvykius Vilniuje, kai sovietų kariuomenė bandė nuversti nepriklausomybę paskelbusios Lietuvos valdžią.
"Pirmiausia mačiau, kaip suėmė ir išvežė Borisą Nemcovą (opozicinio judėjimo "Solidarumas" vienas pirmininkų - BNS), paskui apstumdė ir išvedė keletą jaunų vyrų. Bando vaikyti mitingą", - teigė L.Andrikienė.
Jos teigimu, protesto akcija yra taiki. Žmonės skanduoja "Rusija - be Putino", "Gėda", "Mes - prieš policinę valstybę".

Kiek žmonių dalyvauja mitinge, europarlamentarė sakė negalinti nurodyti, bet aikštė aptverta, o ji pati akcijoje nedalyvauja, tik stebi.
Antradienį Rusijos sostinėje pamatytus vaizdus ji planuoja panaudoti rengdama EP pranešimą apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje.

Triumfo aikštėje Maskvoje ir Nevos prospekte Sankt Peterburge Rusijos opozicinės jėgos antradienį surengė mitingus už susirinkimų laisvę. Maskvos valdžia, kaip skelbia Rusijos naujienų agentūros, jau 11 kartą per dvejus metus nedavė leidimo opozicijai mitinguoti Triumfo aikštėje. Šįkart atsisakymas motyvuotas tuo, kad aikštė rekonstruojama, ten vyksta požeminės automobilių stovėjimo aikštelės statyba.

Maskvos milicijos atstovai antradienio rytą pranešė, kad nesankcionuotas mitingas bus išvaikytas, o jeigu jame dalyvaus EP nariai, su jais būsią pasielgta taip pat, kaip ir su visais tokių akcijų dalyviais.
L.Andrikienė antradienį Maskvoje taip pat stebėjo buvusių naftos kompanijos "Yukos" vadovų Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo teismo procesą.

"Šis teismo posėdis buvo labai svarbus, liudijo svarbus liudininkas. Jis tiesiai šviesiai pasakė prokurorams, kad patyrė jų spaudimą liudyti prieš M.Chodorkovskį mainais už lygtinį teistumą. Bet tas žmogus jau nuteistas 11 metų kalėjimo", - sakė europarlamentarė.

Trečiadienį L.Andrikienė su EP misija išvyks į Rusijos Beslano miestą, kur pagerbs prieš šešerius metus įvykusios tragedijos aukas.
Per Beslano įkaitų tragediją 2004-ųjų rugsėjo pradžioje žuvo 334 civiliai žmonės, tarp jų - 186 vaikai.