A.Šemeta pareiškė, kad EK nemažai investuoja į kovą su cigarečių kontrabanda, kurios gaunamas pelnas dažnai išlaiko nusikaltėlių grupuotes. Jo teigimu, Kinijos valdžios institucijos jau atliko kratas tūkstančiuose fabrikų, o jų muitinės sulaikė milijonus žinomų cigarečių rūšių falsifikatų.

Šią savaitę komisaras Kinijoje aptars bendradarbiavimą tarp muitinių, galimybes apsaugoti tiekimo grandinę, intelektinės nuosavybės teisių klausimus ir patentų apsaugos problemas.

„Pigūs ir nelegalūs į ES iš Kinijos patenkantys produktai tebėra milžiniška problema. Tiesą sakant, apie 60 proc. visų praėjusiais metais muitinėse sulaikytų produktų, kaip įtariama, pagamintų pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, pateko iš Kinijos. Todėl šiems klausimams suteikiau pirmenybę savo vizito Šanchajuje darbotvarkėje“, - teigė A.Šemeta.

Jis sakė, kad kad Kinijai labai svarbu parodyti, kad falsifikavimo ir piratavimo problemas ji vertina rimtai. „Tai vienintelis būdas pasaulyje padidinti pasitikėjimą Kinijoje gaminamais produktais ir apsaugoti tas kinų kompanijas, kurios laikosi taisyklių“, - kalbėjo jis, pridėdamas, kad dabar naujausiomis kontrabandininkų aukomis tampa Kinijos prekių ženklai.

A.Šemeta teigia, kad ES ir Kinijos muitinių bendradarbiavimas pastaraisiais metais stiprėja.
"Kinai pradeda atsižvelgti į intelektinių nuosavybės teisių pažeidimų daromą žalą moksliniams tyrimams, taip pat į inovacijas ir užimtumą. Tai suteikia jiems daugiau motyvacijos sugriežtinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą.“, - teigė A.Šemeta.

Anot komisaro, nors Pekinas per penkerius metus sustiprino teisių apsaugą ir pristatė naujus teisės aktus dėl intelektinės nuosavybės, tačiau dar yra ką tobulinti.

Spaudimas Kinijai padidėjo tuomet, kai Europos dizainerių prekiniai ženklai paplito tarp Kinijos miestų vidurinės klasės vartotojų.

Pasak A.Šemetos, Kinija yra sparčiausiai auganti eksporto rinka ir didžiausias ES importo šaltinis, paskatinęs jį pirmaisiais jo darbo metais apsilankyti Šanchajuje ir asmeniškai su Kinijos kolegomis aptarti muitinių klausimus.

Faktai
  • Liepos mėnesį Europos Komisijos (EK) pateikta muitų ataskaita parodė, kad 64 proc. į Europos rinką patenkančių falsifikatų atkeliauja iš Kinijos. Cigaretės sudarė 19 proc. visų konfiskuotų prekių, kiti tabako gaminiai – 16 proc.
  • 2008 m. muitinėse buvo sulaikyta virš 5 mlrd. nelegalių cigarečių pakelių. Tuomet Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) į Pekiną skubiai išsiuntė pareigūną, kurio užduotis buvo bendradarbiauti su Kinijos valdžios institucijomis būtent šiuo klausimu.
  • Praėjusiais metais Europos Sąjunga (ES) su Kinija pasirašė veiksmų planą, skirtą paspartinti muitų įvedimą intelektinės nuosavybės teisių ginamoms prekėms.
  • Tuo pat metu ES pradėjo tyrimą, kuriuo siekta nustatyti, ar Kinijos plastikinių maišelių gamintojai nebando išvengti aukštų ES importo muitų, visą savo eksportą nukreipdami per vienintelę įmonę, kuri turi lengvatų.
  • EK teigia turinti įrodymų, kad didžiosios Kinijos kompanijos apeina importuojamoms prekėms taikomas antidempingines priemones ir taip vykdo nesąžiningą prekybą.