„Paprastai tos demonstracijos išvaikomos, jų dalyviai areštuojami, jų atžvilgiu imamasi ir kitokių represijų. Neįsivaizduojamas dalykas, kad demokratinėje šalyje kas nors bananais daužytų ar areštuotų taikios ir negausios demonstracijos už žmogaus teises ir laisves dalyvius. Taigi, įdomu bus pamatyti, kaip atrodo demokratija Rusijoje. Demokratyja po rusky, tak zkazatj...", - čia pat rašo EP narė.

Pakeliui į Beslaną antradienį europarlamentarai Maskvoje stebės Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo teismo posėdį, susitiks su Rusijos žmogaus teisių ombudsmenu Vladimiru Lukinu. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus M.Chodorkovskis Sibiro kalėjime atlieka aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę už vengimą mokėti mokesčius.

Po susitikimų Maskvoje, rugsėjo pirmąją EP Žmogaus teisių pakomitečio vicepirmininkė L. Andrikienė su kolegomis europarlamentarais vyks į Beslaną, Šiaurės Osetiją ir Ingušiją.
Pirmosiomis rugsėjo dienomis čia vyks pagrindiniai gedulo renginiai Beslano tragedijai atminti, kai prieš šešerius metus žuvo 334 civiliai žmonės, tarp kurių 186 vaikai.

EP delegacija taip pat susitiks su žmogaus teisių gynėjais, Beslano meru, Beslano tragedijos parlamentinės tyrimo komisijos pirmininku Stanislovu Kesajevu, Ingušijos ombudsmenu Džambulat Ozdojevu, nevyriausybinių organizacijų atstovais. 

Beveik tris dienas L. Andrikienė praleis su sušaudytos Beslano 1-osios vidurinės mokyklos mokytojais, mokiniais, žuvusiųjų šeimų nariais. Europarlamentarai dalyvaus aukų pagerbimo ceremonijoje, lankys kapus, pagerbs žuvusiųjų atminimą.

Į Vilnių L.Andrikienė grįš vėlai vakare penktadienį.