Trečiadienį (rugpjūčio 25 d.) C.Ashton pareiškė „didelį susirūpinimą“ dėl A.Abu Rahmahui paskelbto nuosprendžio ir priminė Izraelio valdžios institucijoms, kad aktyvisto rengiami protestai yra taikūs.
A.Abu Rahmah pirmadienį sulaukė karo teismo nuosprendžio už "neteisėtų demonstracijų kurstymą, rengimą ir dalyvavimą jose". Aktyvistą išteisino dėl ginklų laikymo ir neva demonstracijos metu mesto akmens.

39-erių metų A.Abu Rahmah buvo sulaikytas ir uždarytas į kalėjimą gruodį, šiuo metu jam gresia maksimali 10 metų nelaisvės bausmė. Paprastai A.Abu Rahmah rengiami protestai būdavo taikūs, tačiau juose pasitaikydavo  akmenis svaidančių jaunų protestuotojų.

„ES nuomone, A.Abu Rahmahas yra žmogaus teisių gynėjas, taikiai protestuojantis prieš Izraelį nuo Palestinos skiriančios sienos atidalijamą (...) ES taip pat įsitikinusi, kad Palestinos žemėje pastatyta siena yra neteisėta. A.Abu Rahmaho įkalinimas kelia susirūpinimą, nes juo siekiama užkirsti kelią kitiems palestiniečiams pasinaudoti savo teise taikiai protestuoti prieš nelegaliai statomas sienas“, - teigė C.Ashton.

C.Ashton pareiškimas, paskelbtas likus savaitei iki tiesioginių derybų tarp Izraelio ir Palestinos pradžios, smarkiai užrūstino Izraelio valdžios institucijas.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Yigal Palmor Didžiosios Britanijos dienraščiui "The Guardian" pranešė, kad C.Ashton šiuo klausimu neturėjo teisės viešai reikšti savo nuomonės.

"Labai neįprasta, kad tokį aukštą postą užimanti pareigūnė leidžia sau pareikšti nuomonę apie kitos šalies teisingumo sistemą. Jei (Ashton įžvelgė kokių nors sistemos trūkumų, ji turėtų juos nurodyti. Priešingu atveju neaišku, kodėl ji turėtų kištis į procesą. Neteisinga reikšti savo nuomonę nepaisant įrodymų", - sakė atstovas spaudai.