Paryžius pabrėžia, kad masinė emigracija iš Rumunijos tapo visos Europos Sąjungos (ES) problema.

Prancūzijos premjeras Francois Fillonas  trečiadienį išsiųstame laiške Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso paprašė imtis priemonių, kurios užtikrintų, jog Rumunijai kasmet skiriamos 4 mlrd. eurų (13,8 mlrd. litų) Bendrijos paramos dalis būtų skiriama romų emigracijos problemai spręsti.

"Prancūzija negali teisiškai priversti Rumunijos vyriausybę skirti šias lėšas savo gyventojų būstams ir švietimui, - Europos reikalų ministras Francois Lellouche'as  sakė radijui "Europe 1". - Tačiau Europa gali, todėl premjeras šiandien parašė ponui Barroso".

Prancūzijos centro dešinioji vyriausybė liepos pabaigoje paskelbė likviduosianti šimtus neteisėtų čigonų stovyklų. Nuo to laiko buvo repatrijuoti daugiau nei 600 šios tautybės asmenų - daugiausiai į Rumuniją.

Kritikai šį sprendimą vadina politiniu triuku, siekiant atgaivinti nusmukusį N.Sarkozy populiarumą prieš rinkimus 2012 metais ir nukreipti dėmesį nuo kitų nepopuliarių planų, tokių kaip pensinio amžiaus vėlinimas ir viešojo sektoriaus išlaidų mažinimas.

Panašu, kad N.Sarkozy strategija namuose sukėlė priešingą poveikį nei tikėtasi: jo veiksmai išprovokavo ne vien socialistų opozicijos, bet ir šalies dešiniųjų bei įtakingos Katalikų Bažnyčios kritiką, privertusią ministrų kabinetą užimti gynybinę poziciją.

Rumunija ir kaimyninė Bulgarija, tapusios ES narėmis nuo 2007 metų pradžios, siekia įstoti į šiuo metu 25 šalis vienijančią bevizę Šengeno erdvę, kurioje vyksta laisvas žmonių ir krovinių judėjimas.

Abi šalys tikisi būti priimtos į Šengeno erdvę jau kitais metais.

Prancūzija savo noru sutinkantiems išvykti romams siūlo 300 eurų (1 036 litų) vienkartinės repatriacijos išmokas kiekvienam suaugusiam asmeniui ir po 100 eurų (345 litus) vaikams. Tačiau daugelis čigonų sako, jog jie verčiami išvykti ir žada iškart grįžti į Prancūziją.

Prancūzijos ministrai trečiadienį sakė, kad vyriausybė kitą mėnesį įves biometrinių duomenų tikrinimą, kad repatriacijos išmokų negautų jas jau anksčiau gavę asmenys.