Lietuva nepritaria

Lietuva nepritaria naujiems ES mokesčiams. Dar 2008 m. Lietuva suformavo savo poziciją ES biudžeto klausimais, čia nurodoma, kad Lietuva nepritaria jokiems papildomiems apmokestinimams.
„Diskusija dėl tokių mokesčių įvedimo kyla jau ne pirmą kartą. Lig šiol nėra buvę tokių idėjų, kurioms būtų galima pritarti, tad nepanašu, kad ir šįkart išsakyti pasiūlymai būtų kitokie“, - myEP.lt mėnesio pradžioje teigė Giedrė Balčytytė, finansų ministrės atstovė spaudai.

Apie naują mokestį prieš porą savaičių paskelbė už finansinį programavimą  atsakingas komisaras lenkas Januszas Lewandowskis. Jo nuomone, Europos ekonomikai atsispiriant nuo dugno, dabar pats laikas pradėti diskutuoti, ar įvesti tiesioginius mokesčius į ES biudžetą. Galutinis pasiūlymas turėtų būti paskelbtas rugsėjį, tačiau dabar siūloma daugiau apmokestinti oro transporto sektorių ir finansinius pavedimus, nuo 2013 m. - ir šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Toks žingsnis veikiausiai išaugintų komunalinių paslaugų ir degalų kainas.


Paryžius ir Londonas tokioms idėjoms nepritaria nė iš tolo, Berlynas diskutuoja, Madridas laikosi dar nuosakiau. Tačiau nepaisant Vakarų valstybių vadovų pareiškimų, J.Lewandowskis sako turįs stiprų finansų ministrų palaikymą: jie mielai sutiktų, kad ES savo biudžetą pildytų iš tiesioginių mokesčių, o ne ir taip braškančių valstybinių iždų.

„Kalbant apie ES resursus, europinio mokesčio sumanymas staiga tapo labai nemadingas. Tačiau įžvelgiu tendenciją, kad pasitelkus visuomenės nuomonę, įmanoma apginti šito, ar kitų mokesčių įvedimą. Toks žingsnis galėtų tapti netgi populiarus“, - Lenkijos naujienų agentūrai PAP teigė J. Lewandowskis.

ES biudžeto pajamos