Priimant sprendimus dėl romų išsiuntimo, EK ragina visas ES valstybes nares laikytis galiojančių ES direktyvų.

"Mes susirūpinę dėl šiuo metu vykstančių diskusijų ir esame pasiruošę peržiūrėti ir įvertinti kiekvieną atskirą atvejį", - agentūrai EPD teigė EK teisingumo komisarės Viviane Reding atstovas spaudai.

Anot jo, dauguma ištremiamų romų yra ES piliečiai ir turi teisę laisvai judėti visoje ES. Atitinkamos direktyvos visoms ES valstybėms narėms buvo patvirtintos dar 2009 m. Jos skelbia, kad ES pilietį galima išsiųsti už vienos iš valstybių ribų tik tuomet, kai jis pastarajai kelia grėsmę. Valstybė, priimdama sprendimą deportuoti iš šalies pilietį, turėtų atsižvelgti į jo šeiminę ir finansinę padėtį, amžių ir įvertinti galimas deportacijos pasekmes.

ES kritikos bangą sukėlė šeštadienį (rugpjūčio 21 d.) Italijos vidaus reikalų ministro Roberto Maronio dienraščiui „Corriere della Sera“ duotas interviu, kuriame jis pareiškė teigiamai vertinąs Prancūzijos prezidento Nikolas Sarkozy sprendimą uždaryti nelegalias stovyklavietes ir iš šalies deportuoti apie 200 romų. R. Maronis taip pat pasiūlė iš šalies išsiųsti užsieniečius, esančius našta jį priėmusios šalies socialinės gerovės sistemai.
EK atstovas pranešė, kad ES aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija patikrins, ar romų išsiuntimas iš Prancūzijos atitinka Europos teisės aktus. Eliziejaus dvare buvo ne kartą pabrėžiama, kad romai, kurie daugiausiai yra Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai, Prancūzijos teritoriją paliko niekieno neverčiami ir savo noru. Kiekvienam suaugusiam žmogui buvo skirta po 300 eurų, vaikui – po 100 eurų.