Vien per artimiausius trejus metus numatoma, kad ES tarnautojų pensijų fondas išaugs 16 proc. ir per metus mokesčių mokėtojams atsieis apie 1,59 mln. eurų.

Jungtinės Karalystės ministrų kabinetas pareikalavo Europos Komisijos (EK) paaiškinimo, kaip galima griežto taupymo laikotarpiu išlaikyti tokias aukštas ES pareigūnų pensijas.

„Tuo metu, kai vyriausybės visoje Europoje imasi rimtų veiksmų, siekdamos sumažinti viešojo sektoriaus išlaidas, atlyginimai ir pensijos ES institucijose turėtų atspindėti šiuos sunkius visoje Europoje priimamus sprendimus“, - sakė vyriausybės atstovas spaudai. - „Mums kelia susirūpinimą ES pareigūnų pensijų dydžiai, nes, kaip ir nacionalinėse vyriausybėse, ES institucijose susiduriama su darbo jėgos senėjimo problema ir didėjančia pensijų našta. Mes kreipėmės į Europos Komisiją, prašydami kiek įmanoma greičiau pabaigti vėluojančią ataskaitą apie ES darbuotojų pensijų sistemą.

Remiantis nepaviešintais EK skaičiavimais, iki 2040 m. pensijų fondas paaugs 97 proc. iki beveik 2,5 mln. eurų.

„Mes planuojame, kad pensijoms skirta suma augs iki 2046 m., po kurių numatomas jos sumažėjimas“, - pareiškė EK atstovas spaudai. - „ES pareigūnai pensijų fondui palieka 11,3 proc. savo atlyginimo, tai yra, daugiau negu valstybės tarnautojai šalyse narėse“.

Remiantis 2009 m. statistika, vidutinis ES pareigūnų pasitraukimo į pensiją amžius buvo 60 metų, o žemesniųjų tarnautojų – ir 58 metai.

Vidutinė metinė pensija, kurią gauna į pensiją išėjęs 17 471 eurokratas, yra apie 70 tūkst. eurų, o aukščiausio rango pareigūnai gali į kišenę įsidėti daugiau kaip 125 tūkst. eurų.