Šeštadienį (rugpjūčio 21 d.) Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maronis dienraščiui „Corriere della Sera“ pareiškė, kad teigiamai vertina Prancūzijos prezidento Nikolas Sarkozy sprendimą uždaryti nelegalias stovyklavietes ir iš šalies deportuoti apie 200 romų.

Šiaurės Lygos Šalių partijai priklausantis ministras, kalbėdamas apie neatitinkančius kriterijų ir privalomus iš šalies išsiųsti ES piliečius teigė, kad „jei jau susiklostė tokia situacija, laikas žengti dar vieną žingsnį į priekį“.

Anot Roberto Maronio, bus išvaryti nelegalūs imigrantai, atsisakantys savo noru palikti šalį. Taip pat tie, kurie neatitinka ES narės reikalavimų, keliamų atvykėliams iš kitų ES valstybių: turėti minimalias pajamas, tinkamą būstą ir nebūti našta jį priėmusios šalies socialinės gerovės sistemoje.

„Dauguma romų yra ES piliečiai, tačiau nesilaiko nė vieno iš šių reikalavimų“, - teigė Roberto Maronis. Tačiau paklaustas, ar tokie veiksmai nėra diskriminacija, pridūrė, kad jie turėtų būti taikomi ne tik romams Italijoje, bet ir visose ES valstybėse.

„Tačiau problema yra kita – skirtingai nei Prancūzijoje, čia dauguma romų ir sintų turi Italijos pilietybę. Jie turi teisę čia pasilikti. Ir nieko nepadarysi“, - sakė ministras.

Roberto Maronis pažymėjo, kad ankstesni Romos bandymai imtis panašių veiksmų sulaukė Europos Komisijos (EK) pasmerkimo, tačiau teigė esąs pasiryžęs iškelti deportacijos klausimą neoficialiame ES vidaus reikalų ministrų susitikime rugsėjo 6 d. Paryžiuje.

2008 m. EK Italijai pagrasino imtis teisinių veiksmų, jeigu būtų priimtas dekretas, leidžiantis iš šalies išsiųsti kitų ES valstybių piliečius, šalyje nuteistus kalėti dvejus metus. Tačiau Italija gavo EK palaiminimą kontraversiškai vertinamam siūlymui paimti pirštų antspaudus iš visų šalyje gyvenančių romų.

Kai kas Italijoje įžvelgė prieštaravimus tarp griežtos Briuselio reakcijos Italijos atžvilgiu prieš dvejus metus ir, palyginus, švelnios reakcijos į šiuo metu N.Sarkozy vykdomą politiką.

Pasak R.Maronio, toks požiūris susiformavo dėl Briuselio „išankstinio nusistatymo“ prieš Šiaurės Lygos ministrų vykdomą neva žmogaus teises pažeidžiančią politiką.

EP pozicija
Europos Parlamentas per pastaruosius porą metų yra priėmęs ne vieną rezoliuciją, kad būtina gerinti tautinių mažumų, taip pat ir romų, o ypač romių moterų, kaip kenčiančių nuo dvigubos diskriminacijos, integraciją į darbo rinką ir visuomenę.