Virtualiame trimačiame pasaulyje „Citzalia“ vartotojai galės susikurti avatarus (dirbtines internetines asmenybes) ir virtualiai dalyvauti visuomenės gyvenime, diskutuoti ir prisidėti priimant sprendimus. Vartotojai taip pat galės sau priskirti europarlamentaro, žurnalisto ar studento vaidmenis. Žaidimo dalyviams taip pat bus suteikiama galimybė apsilankyti virtualioje „agoroje“ - prekybos ir civilinio gyvenimo centre, dalyvauti debatuose, rašyti komentarus laikraštyje, naudoti įstatymų leidimo proceso simuliatorių, apsilankyti bibliotekoje ir pan.

Europos Sąjungos (ES) vadovybė tikisi, kad naujasis vaidmenų žaidimas paskatins visuomenės diskusijas apie šiuo metu Europai svarbius klausimus ir problemas. Šiam projektui numatoma skirti 275 tūkst. eurų.

"Mes įžengėme į naują teritoriją. Prieš sukuriant "Facebook", niekas nežinojo, ar projektas bus sėkmingas. Mes stengiamės sukurti kažką, kas atneš sėkmę", - teigė projekto redaktorius Ahmedas El-Aminas.

Tačiau ambicingasis projektas jau sulaukė kritikos strėlių. Briuselio gerai žinomas tinklaraštininkas Jonas Worthas teigė: „Bijau, kad projektas pasmerktas tapti labai brangiu „virtualiu ES vaiduokliu“ su mažu vartotojų skaičiumi“. Anot tinklaraštininko, EP neturi didelės įtakos žmonėms, o parlamentarai tiesiog nesugeba sukurti ryšio su bendruomene.

Savo ruožtu, „Daily Telegraph“ skyriaus redaktorius Christopheris Brokeris pažymėjo, kad virtualios demokratijos sukūrimas tik dar labiau nutolins valdžia ir visuomenę: „Mes susitinkame, bendraujame, sprendžiam įvairius klausimus ir net „siūlome leisti įstatymus“, tačiau tai tėra tuščias užsiėmimas. Esantieji užkulisiuose tiesiog juokiasi iš mūsų“, - teigia jis.