Manoma, kad iki rugpjūčio pabaigos iš šalies bus išsiųsti maždaug 700 nelegalių romų stovyklų gyventojų.

Policijai padedant jau nugriauta maždaug 50 stovyklų, kurių gyventojai perkelti į laikinas prieglaudas. Per kelis ateinančius mėnesius valdžia ketina uždaryti iš viso 300 neteisėtų gyvenviečių.

Vyriausybė tvirtina, kad stovyklose "vykta prekyba žmonėmis, yra pasibaisėtinos gyvenimo sąlygos, išnaudojami vaikai, verčiant juos elgetauti, klesti prostitucija ir nusikalstamumas".

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy patvirtino romų stovyklų gyventojų deportavimo planą po liepą Grenoblio mieste šalies pietuose vykusių romų bendruomenės narių ir policininkų susirėmimų.

Sprendimą dėl deportacijos griežtai kritikuoja žmogaus teisių gynimo organizacijos, kurios tvirtina, kad valdžia mėgina atkreipti dėmesį į romų gyvenviečių problemą, siekdama užsitikrinti dešiniųjų rinkėjų paramą.

Rumunijos užsienio reikalų ministras Teodoras Baconschi taip pat pareiškė susirūpinimą dėl deportavimo.

"Man kelia susirūpinimą populizmo ir ksenofobijos apraiškų vykstant ekonomikos krizei pavojus", - sakė Rumunijos URM vadovas interviu Prancūzijos radijui.

Ministras taip pat prisijungė prie anksčiau Europos Sąjungos (ES) atstovų pareikštų vilčių, kad deportacija bus atlikta teisėtai.

Tuo tarpu Prancūzijos valdžia primygtinai teigia, kad romų sugrąžinimas į tėvynę visiškai atitinka Europos taisykles ir nepažeidžia ES šalių piliečių teisės į judėjimo laisvę, įtvirtintų atitinkamuose susitarimuose".

Prancūzijos URM oficialusis atstovas Bernard'as Valero pareiškė žurnalistams, kad ES direktyvos "tiesiai leidžia įvesti judėjimo teisės apribojimus atvejais, susijusiais su viešąja tvarka, visuomenės saugumu ir visuomenės sveikata".

N.Sarkozy priešininkai teigia, kad šia kampanija prieš romus jis mėgina atitraukti rinkėjų dėmesį nuo liepos pradžioje įsiplieskusio nelegalaus jo rinkimų kampanijos finansavimo skandalo, kuris susilpnino prezidento politines pozicijas ir nusmukdė jo populiarumą iki rekordiškai žemo lygio.

Prancūzijoje gyvena šimtai tūkstančių romų - dauguma jų įsikūrė šioje šalyje prieš daug metų ir tapo visuomenės dalimi. Tačiau pastaruoju laiku į Prancūziją taip pat atvyko nemažai emigrantų romų iš Rumunijos ir Bulgarijos.

Kadangi šios šalys priklauso Europos Sąjungai, tokiems migrantams nereikia įvažiavimo vizų. Tačiau kad galėtų likti Prancūzijoje ilgą laiką, jiems būtina gauti leidimą dirbti arba gyventi.


Rumunija ruošiasi priimti deportuotuosius

Rumunijoje laukiama 93 romų, kurie ketvirtadienį bus atskraidinti iš Prancūzijos, nusprendusios imtis griežtų priemonių prieš šalyje nelegaliai gyvenančius šios tautybės asmenis.

Kaip pranešė Rumunijos vidaus reikalų ministerija, pirmieji 14-a romų turėtų atskristi į Bukareštą iš Paryžiaus apie 11 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Antrosios 79 asmenų grupės iš Liono laukiama 14 valandą, tačiau jų lėktuvas leisis kitame Rumunijos sostinės oro uoste.

Prancūzijos ir Rumunijos pareigūnai anksčiau sakė, kad pirmąją pagal vadinamąją savanoriškos repatriacijos politiką į tėvynę grąžinamų romų grupę sudarys 73 šios tautybės asmenys.

Repatriacijos programa pradėta įgyvendinti po to, kai Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy  praėjusį mėnesį pažadėjo imtis griežtų priemonių romų nusikalstamumo lygiui mažinti ir likviduoti 300 neteisėtų jų stovyklų, išsibarsčiusių po visą šalį.