Patvirtinus naująją tvarką, priežiūros institucijos galėtų surinkti daugiau informacijos pačioje pradžioje, vos tik didžiosios finansinės grupės „susiduria su sunkumais“, ir būtų geriau pasiruošusios įsikišti, pranešė Europos Komisija.

Siūloma tvarka paveiktų kompleksines finansų grupes – kaip, pavyzdžiui, Vokietijos „Allianz“ – kurios apima tiek bankininkystės, tiek draudimo paslaugų sektorius ir neretai vykdo veiklą iškart keliose ES valstybėse.

„Dėl savo dydžio finansų konglomeratai dažnai yra svarbi visos ekonomikos sistemos dalis – vienos ar kelių valstybių narių, ar net visos ES“, - teigia EK.

Pagal dabar galiojančią tvarką, finansinei grupei įsigijus didelį kitame sektoriuje veikiančios įmonės akcijų paketą, ir kai jos motininė įmonė yra holdingo kompanija, nacionalinės stebėjimo institucijos turi pasirinkti arba bankininkystės, arba draudimo paslaugų priežiūrą.

Naujoji tvarka, kuri būtų tvirtinama kaip 2002 m. priimtos direktyvos pakeitimas, leistų joms taikyti kitus priežiūros mechanizmus.

„Mokydamasi iš (pasaulinės) finansų krizės, Komisija siūlo suteikti nacionaliniams finansų sektoriaus stebėtojams naujas galias, leidžiančias geriau kontroliuoti motinines konglomeratų įmones, tokias kaip holdingo kompanijos“, sakoma Komisijos pranešime.

„Tai leis kontroliuojančioms institucijoms vienu metu vykdyti ir bankų, ir draudimo įmonių priežiūrą bei papildomą priežiūrą, tokiu būdu užlopant nenumatytas spragas, atsirandančias finansinės krizės kontekste“.

Siūlomą tvarką turi patvirtinti visos 27 ES valstybės ir Europos parlamentas. Komisija mano, kad ši tvarka galėtų įsigalioti jau 2011 m.