"Tiesioginių mokesčių diskusijos vyksta gal 15, o intensyviau paskutinius 10 metų. Manau, kad Europos Sąjunga dar nėra pribrendusi prie tiesioginių, taip vadinimų bendraeuropinių mokesčių, todėl visos diskusijos artimiausiu metu yra bergždžios", - lankydamasi Telšių rajone žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

"Mes nesame federacija, mes esame valstybių organizacija, kuri susidaro iš lygiaverčių, savarankiškų valstybių. Bendri mokesčiai artimiausiu metu yra negalimi", - pridūrė prezidentė.

Pasak žiniasklaidos, daugėja ES šalių, pritariančių naujųjų ES mokesčių įvedimui. Tuo tarpu Lietuvos Finansų ministerija teigia jiems nepritarianti.

Skelbiama, kad galutinis sprendimas dėl mokesčių turėtų paaiškėti rugsėjį. Dabar siūloma apmokestinti oro transporto sektorių ir finansinius pavedimus, o nuo 2013 metų - šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Paskelbs rugsėjį

Apie naują mokestį pirmadienį paskelbė už finansinį programavimą atsakingas komisaras lenkas Januszas Lewandowskis. Jo nuomone, Europos ekonomikai atsispiriant nuo dugno, dabar pats laikas pradėti diskutuoti, ar įvesti tiesioginius mokesčius į ES biudžetą. Galutinis pasiūlymas turėtų būti paskelbtas rugsėjį, tačiau dabar siūloma daugiau apmokestinti oro transporto sektorių ir finansinius pavedimus, nuo 2013 m. - ir šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Toks žingsnis veikiausiai išaugintų komunalinių paslaugų ir degalų kainas.

Paryžius ir Londonas tokioms idėjoms nepritaria nė iš tolo, Berlynas diskutuoja. Madridas, Viena, Briuselis ir Varšuva tokią idėją palaiko. Lietuvos Finansų ministerija tokiai idėjai nepritaria. Tačiau nepaisant Vakarų valstybių vadovų pareiškimų, J.Lewandowskis sako turįs stiprų finansų ministrų palaikymą: jie mielai sutiktų, kad ES savo biudžetą pildytų iš tiesioginių mokesčių, o ne ir taip braškančių valstybinių iždų.

„Kalbant apie ES resursus, europinio mokesčio sumanymas staiga tapo labai nemadingas. Tačiau įžvelgiu tendenciją, kad pasitelkus visuomenės nuomonę, įmanoma apginti šito, ar kitų mokesčių įvedimą. Toks žingsnis galėtų tapti netgi populiarus“, - Lenkijos naujienų agentūrai PAP savaitės pradžioje teigė J. Lewandowskis.

ES biudžeto pajamos
Pajamos į ES biudžetą yra renkamos iš trijų pagrindinių šaltinių: muitų mokesčių importuojant produktus iš ne ES šalių (apie 12 procentų pajamų),pajamos susijusios su narėse surenkamu pridėtinės vertės mokesčiu (apie 11 procentų) ir valstybių narių įmokos į ES biudžetą (apie 76 procentų pajamų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją