"Numatyta, kad turėsiu didesnius įgaliojimus negu mano pirmtakai, - ES delegacijos prie Jungtinių Valstijų vadovas sakė duodamas interviu Bendrijos atstovybėje Vašingtone. - Mūsų delegacijos dabar sprendžia įvairius klausimus, gerokai nutolusius nuo ekonomikos, prekybos ir reguliavimo plotmės, aprėpdamos visą Sąjungos politiką, įskaitant ir užsienio reikalų ir saugumo".

J.Vale de Almeida užimamo posto įgaliojimai padidėjo pagal gruodį įsigaliojusią ES Lisabonos sutartį, sustiprinusią Bendrijos galimybes "efektyviau ir darniau veikti užsienio reikalų ir saugumo srityse", nurodė Briuselis.

Naujasis ambasadorius atstovauja Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso  ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy , taip pat yra tiesiogiai pavaldus ES aukštajai įgaliotinei bendrajai užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton.

J.Vale de Almeida išreiškė viltį "dirbti gerinant transatlantinius ryšius", taip pat sakė sieksiantis "nuoseklesnės politikos iš mūsų pusės ir veiksmingesnio bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis".

"Ekonomikos fronte mes gerai atrėmėme (pasaulinę finansų) krizę", - pabrėžė jis.

"Dabar vyksta mūsų atsigavimas, atsinaujina augimas, tačiau turime kai kurių problemų abiejose Atlanto vandenyno pusėse", - nurodė diplomatas ir pridūrė, jog dar daug reikia nuveikti, mažinant nedarbą.

"Užsienio politikos srityje sąrašo viršuje yra Irano klausimas", - sakė J.Vale de Almeida.

Ambasadorius nurodė, jog didelis dėmesys taip pat turėtų būti skiriamas Afganistanui, Pakistanui, Artimųjų Rytų taikos procesui ir kitiems regioniniams konfliktams.

Atsižvelgiant į ateityje didėsiančią globalizaciją, JAV ir ES turi bendradarbiauti "kurdamos mechanizmus, kurie reguliuos ekonomiką ateityje, kai iškils Kinija, Brazilija, Indija ir kitos šalys", pridūrė jis.

"Kaip suburti visus šiuos žmones? Didysis dvidešimtukas (G-20) - gera pradžia, tačiau galime dirbti kartu daugiau ir geriau siekdami nubrėžti kelius, kaip šis globalizuotas pasaulis bus tvarkomas artimiausioje ateityje", - aiškino ES pasiuntinys.