Šiais metais atšilus jūros vandeniui buvo pastebėta skumbrių migracija iš ES priklausančių vandenų į šaltesnes šiaurines teritorijas, kuriose žvejoja Islandijos ir Farerų salų žvejai. Abi šios šalys papiktino Briuselį padidindamos skumbrių žvejybai nustatytas kvotas.

Žuvininkystės komisarė Maria Damanaki pirmadienį (rugpjūčio 9 d.) išreiškė „didelį ES susirūpinimą vienašališku ir nuostabą keliančiu“ Farerų salų sprendimu tą pačią dieną sušvelninti apribojimus skumbrių žvejybai.

„Ši greitai plintanti tendencija, kai nepagrįstai aukštas skumbrių žvejybos kvotas 2010 metams nusistatė pirmiausiai Islandija, o dabar ir Farerų salos, akivaizdžiai prieštarauja pripažintoms žvejybos normoms, - savo pranešime teigė M. Damanski. - Tokie veiksmai kelia pavojų Šiaurės Rytų Atlanto vandenyno skumbrių ištekliams, o tai gali neigiamai atsiliepti visai žvejybos pramonei“.

Narystės ES siekiančiai Islandijai gali būti apribotos žvejybos kvotos ir užrausta žvejoti banginius, jei ši norės prisijungti prie ES.