EK planuose - tiesioginius mokesčius rinkti pirmiausia iš oro transporto ir finansinių sandorių srities. Šiuo metu maždaug 130 mlrd. eurų biudžetas surenkamas valstybėms narėms mokant tiesiogines įmokas, dalis patenka iš pridėtinės vertės ir kitų mokesčių.

Detalesnis pasiūlymas turėtų būti pateiktas rugsėjo pabaigoje.

EK ramina, kad ruošiant pasiūlymą, bus atsižvelgta į visus klausimus, kurie dabar nacionalinėse sostinėse kelia aliarmą: į daugiausią biudžeto suvalgančią žemės ūkio reformą (kuri Prancūzijoje yra „šventa karvė“), galimas nacionalines nuolaidas ir galimybę ES išauginti nuosavus mokesčius.

EK atstovas spaudai Patrizio Fiorilli tvirtina, kad baigtame dokumente, visi pasiūlymai bus preciziški.
„Į viską bus atsižvelgta, ypatingai į žemės ūkio įtaka ES biudžetui. Šiuo metu tai sudaro 45 proc. išlaidų bei nuolaidos suteiktos Didžiajai Britanijai, Vokietijai ir Danijai ir Olandijai“, - pridūrė jis.

J. Lewandowskis praėjusią savaitę paskelbė dienraščiui „Financial Times Deutschland“, kad tikisi paramos iš keliolikos sostinių, įskaitant Vokietiją, nes valstybės narės linkusios atsisakyti savo įnašų į ES biudžetą.

Tačiau Berlynas ir Jungtinė Karalystė greitai atsisakė savo planų.

Vokietijos finansų ministerijos atstovas spaudai pabrėžė, kad Vokietijoje dėl bendros pozicijos turės susitarti dvi koalicinės partijos, kurių viena griežtai atmeta tokią idėją.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos finansų ministras Jamesas Sassonas pažymėjo, kad Londonas blokuos bet kokius panašius planus.

„D.Britanijos vyriausybė prieštarauja tiesioginiams mokesčiams, kuriais būtų surenkamas ES biudžetas“, - teigė jis. Jo teigimu, D. Britanija laikosi nuomonės, kad dėl mokesčių šalys narės turėtų spręsti pačios, todėl Briuselio idėjos įvesti atskirą mokestį, renkamą tiesiai į ES biudžetą, bus vetuojamos.
Valstybės narės taip pat nenori pritarti EK planams padidinti biudžetą 5,9 proc. iki 130 mlrd. eurų įskaitant 4,5 proc. išlaidų augimą ES institucijų išlaikymui. Nacionalinės vyriausybės mano, kad 3 proc. biudžeto augimas būtų pakankamas.