„Briuselio vizija: cigaretės be etikečių“, - pirmajame puslapyje naujieną pristato čekų dienraštis „Lidové Noviny“.

Nusipirkti „Marlboro“, „Camel“ ar kitų pavadinimų cigarečių pakelį gali būti nebeįmanoma jau po kelerių metų. EK rengia naujus reglamentus, siūlančius nuo cigarečių pakelių pašalinti pavadinimus, logotipus, bei kitus skiriamuosius ženklus. Ant juodai baltos spalvos cigarečių pakelių puikuosis tik įspėjimas apie grėsmę sveikatai. Atitinkamai, gamintojo prekinis ženklas turės būti tik informacinio, bet ne reklaminio pobūdžio.

„Baigę rengti pasiūlymą, norėtume jį pakomentuoti visuomenei. Naujosios ženklinimo taisyklės turėtų įsigalioti per penkerius metus“, - teigė EK artimas šaltinis, panoręs likti neįvardintas.

Nepaisant to, kad daugelyje šalių kampanijų prieš rūkymą metu buvo teikiami panašūs pasiūlymai, praėjusiais metais Lietuvos Seimas atmetė siūlymą nuo cigarečių pakelių pašalinti pavadinimus, logotipus ir kitus skiriamuosius ženklus.

Tabako gamintojai susirūpino dėl EK iniciatyvos: „Mes palaikome naujas taisykles, kuriomis siekiama sumažinti neigiamą tabako vartojimo poveikį sveikatai, tačiau nesutinkame su priemonėmis, kurios užkirs kelią normaliai konkurencijai tarp gamintojų bei uždraus pirkėjams nusipirkti tabako gaminių“, - teigė „Philip Morris“ atstovė Andrea Gontkovičová.

„Naujųjų taisyklių įvedimo tikslas yra padaryti taip, kad tabako gaminiai būtų kuo mažiau prieinami ir parduodami tik, pavyzdžiui, vaistinėse“, - sakė ODS atstovas, kovos prieš rūkymą aktyvistas Borisas Stastny. Jis pabrėžė, kad daugeliu atveju, būtent patrauklaus dizaino tabako gaminių pakuotės patraukia jaunimo dėmesį ir paskatina pradėti rūkyti.