Chemijos kompanijos „Du Pont“ ir „Dow Agro Sciences“, išvedusios dvi patvirtintas kukurūzų rūšis, teigė, kad komisijos sprendimas būtų naudingas Europos žemės ūkiui, tačiau pridūrė, kad EK turėtų imtis tolimesnių veiksmų ir patvirtinti genetiškai modifikuotų kukurūzų auginimą ES.

„EK sprendimas leisti importuoti šešias kukurūzų rūšis suteikia vilčių, kad šios srities ES laukia teigiami pokyčiai “, - teigė „DuPont“ antrinės kompanijos „Pioneer Hi-Bred“ vadovas Paulas Schickleris.
Minėtų bendrovių atstovai pabrėžė, kad nepatvirtinus leidimo auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus ES šalyse, Europos ūkininkų padėtis taptų nepalankesnė, palyginti su kitų šalių ūkininkais.

„Mes raginame EK ir kitas ES valstybes nares patvirtinti biotechnologijomis paveiktų pasėlių auginimą, kad Europos ūkininkai galėtų naudotis tomis pačiomis technologijomis, kokiomis naudojasi ūkininkai visame pasaulyje“, - teigė P. Schickleris.

Liepos 28 d. EK patvirtino leidimą „importuoti ir perdirbti“ maistui ir pašarams šešias genetiškai modifikuotų kukurūzų rūšis. Taip pat buvo atnaujintas 2004 m. suteiktas leidimas dėl dar vienos kukurūzų rūšies importavimo ir perdirbimo.

Šešios kukurūzų rūšys buvo patvirtintos, kai pernai Europos Maisto Apsaugos Komisija pranešė, kad jas vartoti yra saugu.

Visi EK leidimai išduoti dešimčiai metų. Visiems produktams, pagamintiems iš genetiškai modifikuotų kukurūzų, bus taikomas ES ženklinimo taisyklės.

Klausimas dėl kukurūzų importavimo EK buvo grąžintas spręsti birželio mėnesį, nes anksčiau valstybių narių nuomonės dėl genetiškai modifikuotų pasėlių išsiskyrė.